Deti predstavili kolekciu šiat hodnú vyškoleného návrhára

Nemajú ani len 16 rokov a už dosiahli svoj prvý módny úspech. Dievčatá z prvého detského módneho tábora Svet módy dokázali, že ich móda nielenže baví, ale majú na ňu aj talent. Za päť dní stihli s pomocou návrhárov, krajčírok a asistentov vytvoriť vlastnú kolekciu šiat s názvom White Swan, ktorú predstavili v bratislavskej Kunsthalle.

28.07.2015 16:00
debata (1)
Mladé návrhárky vytvorili kolekciu 19 šiat za... Foto: Slovak Fashion Council
moda, modny tabor Mladé návrhárky vytvorili kolekciu 19 šiat za necelý týždeň.

Najprv sa učili o teórii a histórii módy, o marketingu, stylingu, kresbe či módnej žurnalistike, aby si potom všetko mohli vyskúšať naostro. Zvládli to, čo sa nepodarí takmer žiadnemu návrhárovi, vyprodukovali hotovú módnu kolekciu za päť dní. „V rekordnom čase spravili prácu, ktorá návrhárovi a jeho tímu trvá aj štyri mesiace, preto klobúk dolu. Kolekcia je veľmi dobre prepracovaná a deti sa mnoho naučili. Na odev sa už pozerajú inak, ako len na obyčajné tričko. Pochopili, koľko ľudí a ich práce za produkciou takéhoto kúska stojí,“ povedala Zuzana Bobiková zo Slovak Fashion Council, organizácie, ktorá tábor pre deti pripravila. Na projekte pracovalo 22 detí, spolu s módnymi návrhármi a krajčírkami. Stretli sa s módnou teoretičkou, blogerkou aj s módnym manažérom.

Zapojili aj nepočujúce deti

O tom, čo všetko sa za módou skrýva, sa mohli dozvedieť aj nepočujúce deti, pre ktoré bol tábor prispôsobený. „Chceli sme integrovať aj tieto deti, aby sme ukázali, že tiež môžu byť krajčíri, návrhári, ilustrátori či fotografi. Napriek tomu, že nepočujú, nemajú hendikep natoľko obmedzujúci a v rámci módy sa vedia nájsť v rôznych odvetviach,“ povedala Dana Kleinert, riaditeľka Slovak Fashion Council. S návrhárkami spolupracovala aj nepočujúca krajčírka Anna Benčová, s ktorou Dana Kleinert spolupracuje už 10 rokov, a modely fotografoval aj nepočujúci fotograf.

Video z módneho tábora

Hrali sa s materiálom

Každý módny proces sa začína pri vymedzení témy celej kolekcie, preto tomu inak nebolo ani teraz. Mladé módne návrhárky si zvolili názov White Swan (Biela labuť), ktorý je inšpirovaný baletom. „Robili sme s nimi cvičenia, kde sa hrali so slovíčkami a s emóciami, a podľa toho si zvolili tému. Museli k modelom vymyslieť aj popis, ktorý je teraz v katalógoch kolekcie. Za ne by sa nehanbil ani študovaný návrhár,“ vysvetlila Dana Kleinert.

Kolekcii má podľa dievčat dominovať biela a béžová farba. Pri zhotovení modelov použili zaujímavé materiály, napríklad tyl, vyšívali rôznymi kamienkami a použili tiež čipku. Všetky šaty stihli aj nafotiť, zorganizovať módnu prehliadku a predstaviť modely na výstave v Kunsthalle v Bratislave. Hlavné slovo v schvaľovaní návrhov šiat a ich zhotovovaní mala módna návrhárka Zlatica Hujbertová, ktorá im prezradila niečo o svojich dizajnoch a ukázala, ako sa dá pracovať s materiálom takpovediac „narýchlo“.

„Jednou variantou je postupovať podľa presných strihov a druhá je tá, ktorú preferujem ja. Nikdy nemám dopredu vymyslené strihové riešenia, musím najprv nakúpiť materiál, ktorý ma osloví a potom s ním pracujem. Baví ma hra s ním, rôzne riasenia a podobne. Dievčatá boli celkom prekvapené, že sa to dá aj takýmto spôsobom,“ vysvetlila Zlatica Hujbertová. Zistili, že móda môže byť skvelým spôsobom vlastného kreatívneho vyjadrenia.

Model šiat od Kláry Poliakovej. Foto: Petra Bošanská
modny tabor, moda, šaty Model šiat od Kláry Poliakovej.

Objavili svoj talent

Dievčatá len otvárali oči nad tým, čo všetko je možné s látkou spraviť, že odev nie je len na papieri, ale je v 3D. Niektoré z nich, ktoré boli na začiatku nadšené, zistili, že ručné práce im nič nehovoria a našli sa skôr v stylingu. Už v tomto veku si tak uvedomili, akou cestou by mali ísť, ak ich móda baví. Mnohé už teraz vedia, že chcú v navrhovaní pokračovať a podľa Dany Kleinert majú veľký potenciál.

„Na začiatku sa trochu báli a išli na istotu. Keď robili návrhy, tak sme badali podobnosti s tým, čo už sme videli. Hovorili sme im, že sa musia vrátiť na začiatok a robiť vlastný kreatívny návrh, z čoho boli celkom prekvapené, ale nakoniec o to viac šťastné na konci,“ dodala Kleinert. Najväčšieho úspechu sa dočkala 14-ročná návrhárka Klára Poliaková, ktorej šaty sa hneď prvý deň predali. Zažila pocit, ktorý len tak nejaké dievča nezažije a prešla si vďaka tomu aj procesom ohodnotenia vlastnej práce a cenotvorby.

Proces navrhovania šiat.
Výroba tzv. moodboardov, na základe ktorých...
+3Hotová kolekcia White Swan na výstave v...

Módna osveta

Slovak Fashion Council chce prostredníctvom módneho tábora s názvom Svet módy skvalitniť lokálnu módnu scénu a naučiť ľudí vnímať módu konečne trochu inak. „Počas nášho štvorročného pôsobenia ako organizácie zameranej na rozvoj módneho ekosystému na Slovensku, sme pochopili, že začať treba skoro, najlepšie už s tínedžermi a malými deťmi. Problémom je totiž, že komplexnosť módneho odvetvia je nutné vnímať oveľa skôr, než módny návrhár skončí vysokú školu,“ uviedla Dana Kleinert.

Tábor pre deti nazvaný Svet módy a módna kolekcia mali úspech a organizátorky plánujú s táborom pokračovať aj budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Slovak Fashion Council #módna kolekcia