Textil ukáže, čo všetko dokáže

Na Bratislavskom hrade sa od štvrtka koná textilné trienále Textile Art of Today.

18.09.2015 13:00
Martin, Andrej , Augustin Foto: ,
Martin a Andrej Augustínovci.
debata

Na hradoch, zámkoch, v honosných priestoroch často viseli na stenách gobelíny. Vyšívané boli aj obrazy v meštiackych bytoch, rôzne kabelky, vankúše a iné dekorácie. Do súčasnosti prešlo textilné umenie v celkom novej podobe. Zostala mu krása, ale pribudlo vynaliezavosti. Presvedčiť sa o tom možno na Bratislavskom hrade, kde sa od štvrtka koná textilné trienále Textile Art of Today.

Na Slovensku má textilné umenie bohatú tradíciu. Obľúbené boli napríklad vrstvené tapisérie (artprotisy), ktoré dotvárali v druhej polovici minulého storočia mnohé interiéry. Ich tvorbe na najvyššej úrovni sa venovala aj výtvarníčka Božena Augustínová (1936 – 2005). Jej synovia, výtvarníci Andrej a Martin Augustínovci, sa snažia o to, aby sa na textilnú tvorbu nezabúdalo a pričinili sa aj o vznik a chod pravidelnej medzinárodnej výstavy tohto umeleckého žánru. Na výstave sa udeľuje Grand Prix, ktorá nesie meno Boženy Augustínovej.

Tento rok je na Bratislavskom hrade už štvrtý ročník svetového trienále (čo znamená opakovanie každé tri roky) textilnej tvorby pod názvom Textile Art of Today – Textilné umenie dnes. "Výstava nadväzuje na projekt, ktorý tomuto podujatiu predchádzal, preto dnes hovoríme už o štvrtom ročníku,“ objasňuje Andrej Augustín. Nápad zorganizovať trienále prišiel v roku 2006, keď sa skupina umelcov z ateliéru Arttex rozhodla pripraviť výstavu na počesť pamiatky zosnulej textilnej výtvarníčky Boženy Augustínovej. "Táto výstava sa líši od podobných svetových projektov hlavne tým, že po premiére na Bratislavskom hrade bude výstava reinštalovaná v ďalších galériách na Slovensku, v Poľsku, v Maďarsku a v Českej republike. To znamená, že výstava bude putovať viac ako rok. V minulom ročníku výstavu navštívilo viac ako 12¤000 ľudí a dúfame, že tento ročník ich bude ešte viac.“

Na trienále sa prihlásilo 230 umelcov zo 41 krajín sveta. Kurátorská porota, zložená zo zástupcov galérií, vybrala na výstavu 76 autorov, z toho trinásť študentov. "Nároky boli veľmi prísne, prihliadalo sa aj na to, aby dielo obsahovalo iný pohľad na textilné umenie. Mám na mysli diela, kde sa podarilo prepojiť najmodernejšiu technológiu a umelecké dielo. Samozrejme, tiež diela, ktoré majú presah od klasického textilu k inštalácii, k soche, k videu.“

Samotnú Grand prix, Cenu Boženy Augustínovej, ktorá je zo skla, doteraz získali dve umelkyne zo Slovenska – Jana Zaujecová a Andrea Ševčíková-Marečková. Na treťom ročníku ju získala Nobuko Koizumi z Japonska.

Výstava, ktorá je v piatich sálach Bratislavského hradu, má na tomto mieste premiéru. Umelecký textil k hradom patrí, dávnovekosť techniky a aktuálnosť myšlienok vytvárajú zaujímavý zážitok. Nebude však prostredie nášho Hradu chýbať dielam pri výstavách, ktoré budú nasledovať v iných krajinách a v inom prostredí? "Neobávam sa, je to vždy iné. Každá reinštalácia pôsobí vždy veľmi originálne, až máte pocit, že vidíte úplne novú výstavu. Napríklad v galérii v Bielsku-Bialej v Poľsku je industriálny galerijný priestor, kde tieto diela pôsobia fantasticky,“ je presvedčený Andrej Augustín.

Božena Augustínová Foto: archív Augustínovcov
aug Božena Augustínová

Textilné umenie je veľmi príjemné na dotyk, má vôňu, pôsobí pohodovo, ale má aj iné vlastnosti: vie prekvapiť nápadom a invenciou! Vie provokovať. Dá sa povedať, že sa vzchopilo. Aj hlavná kurátorka výstavy Zuzana Šidlíková hovorí: „Som rada, že toto médium je stále živé a že sa v Bratislave stretnú rôzne prístupy a prejavy. Predstavujú sa umelci z celého sveta a diváci si môžu urobiť obraz o tom, kam toto umenie smeruje. Zaujala ma najmä rôznosť prístupov.“

Andrej Augustín pokračuje: "V dnešnej dobe cítiť renesanciu textilnej tvorby, ktorá u nás bola svojho času vytlačená z oficiálnych galerijných priestorov. Dúfame, že vzniká tradícia, cez ktorú svetové textilné esá budú prichádzať na Slovensko. Aj teraz – svet prišiel k nám. Veľmi nás teší aj podpora všetkých ministrov kultúry V4 a mnohých ďalších kultúrnych inštitúcií na Slovensku.“ Zaujímavé je, že na výstave Textile Art of Today je aj študentská kategória. Vystavujúci študenti umeleckých škôl majú príležitosť konfrontácie s umelcami z celého sveta. Okrem toho, že jeden z nich získa Študentskú cenu, je to pre nich úžasná šanca a skúsenosť. Medzinárodná porota udeľuje sedem cien: Hlavnú cenu – Grand prix, tri ceny za výnimočné dielo – Excellence Award, Študentskú cenu, Cenu Poľského inštitútu a Cenu Tatranskej galérie v Poprade.

Catherine Grangier, Francúzsko: Piknikové šaty Foto: archív Trienále textilu bez hraníc
catherine grangier 1 robe pour dejeuner sur l 039 herbe C Catherine Grangier, Francúzsko: Piknikové šaty
Pozrime sa ešte, ako tvoria dve slovenské umelkyne, ktoré získali hlavnú cenu v minulosti. Jana Zaujecová vyštudovala textil na VŠVU a pracuje predovšetkým s ovčím rúnom a plátnom. Pripomína to rôzne tradičné postupy – vrstvenie vlny, vytváranie plsti, dosahovanie rôznych odtieňov bielej. Vraj tá farba je symbol očisty, čo dáva dielam duchovný rozmer. Autorka sa venuje aj liturgickému umeniu, navrhuje ornáty a chrámové textílie. Andrea Ševčíková tiež vyštudovala VŠVU a jej tvorba je zvláštna tým, že má aj rozmer humoru. O jej textilných rybičkách, konkrétne sardinkách, či z textilu vytvarovanom kaktuse sa vo výtvarnom svete so sympatiami hovorí. Má bohatú fantáziu a s textilom robí zaujímavé experimenty.
Lou ROY, Francúzsko, Jeleň
Anne Mie Boonen a Sus Driessen, Belgicko: Kappa
+3Catherine Grangier, Francúzsko: Piknikové šaty

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #textil #Textile Art of Today