Súťaž Maľba 2015 vyhralo Sýtenie prázdna

Dielom Sýtenie prázdna, ktoré sa vymyká tradičným predstavám o závesnom obraze, zvíťazil Rastislav Podhorský v súťaži Maľba 2015. "Minimalistická maľba využitím netradičnej podložky evokuje realitu priestorovej ilúzie v pôsobivom celku," skonštatovala medzinárodná porota, ktorá ocenila aj autorov dialóg s médiom maľby a jej históriou.

08.10.2015 19:00
debata (1)
Rastislav Podhorský: Sýtenie prázdna Foto: RASTISLAV PODHORSKÝ
Rastislav Podhorský: Sýtenie prázdna FOTO:RASTISLAV PODHORSKÝ Rastislav Podhorský: Sýtenie prázdna

Výsledky jubilejného 10. ročníka súťaže, určenej pre mladých výtvarníkov do 35 rokov, vyhlásili vo štvrtok 8. októbra v bratislavskej Galérii Nedbalka. Okrem potlesku prítomných získal v Bratislave žijúci absolvent Vysokej školy výtvarných umení Rastislav Podhorský aj šek na 10-tisíc eur.

Druhé miesto a finančnú odmenu 6 500 eur prisúdili porotcovia Kristíne Bukovčákovej a jej dielu Rozmnožovanie stonkovými odrezkami. Absolventka banskobystrickej Akadémie umení, ktorá momentálne študuje na Vysokej škole umeleckopriemys­lovej v Prahe, zaujala spontánnosťou a sviežosťou maľby a tiež jej pozitívnym apelom. „Téma idealizovaného vzťahu človeka k prírode má význam v kontexte súčasnej pretechnologi­zovanej spoločnosti,“ píše sa v hodnotení poroty.

Tretí stupienok patrí Marošovi Kontrošovi a jeho obrazu Hlava. Traumatizujúci a psychologizujúci portrét, ktorý prekračuje hranice bežnej estetiky, vyvoláva v divákovi silné emócie. Študent Fakulty umení na Technickej univerzite v Košiciach si získal odborníkov „odvahou hľadieť do vlastného vnútra bez ohľadu na publikum“. A šek na 3 500 eur.

Z rekordného počtu 111 prihlásených obrazov postúpili do finále dve desiatky, spomedzi ktorých vzišla víťazná trojica. „Porota vyberala diela s cieľom podporiť experimentálne a autentické polohy maľby zástupcov najmladšej generácie, u ktorých videla potenciál pre ďalší rozvoj,“ uviedla londýnska galeristka a výtvarná teoretička Charlotte Schepke, ktorá medzinárodnej porote predsedala.

Výstava víťazných obrazov a prác ďalších finalistov bude v bratislavskej Galérii Nedbalka do 8. novembra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Nedbalka #Maľba roka 2015 #Rastislav Podhorský