Prieplav plný príbehov

V Galérii Čin Čin na Podjavorinskej ulici v Bratislave je do 6. novembra výstava Prieplav. Svoje diela predstavuje výtvarníčka Kristína Mésároš, ktorá na VŠVU absolvovala - ateliér grafiky.

02.11.2015 07:00
Kristína Mésároš z výstavy Prieplav Foto:
Kristína Mésároš z výstavy Prieplav
debata

"Napriek tomu sa jej hlavným vyjadrovacím prostriedkom stala maľba,“ hovorí kurátorka výstavy Katarína Slaninová. Podľa nej Kristína Mésároš patrí k počtom skromnej skupine mladých maliarov, ktorých tvorba vedome odkazuje ku klasickej krajinomaľbe. V jej prípade je to vraj s dôrazom na zachytenie živelnosti prírodných javov, pričom používa výrazne naratívne a symbolické prvky.

Samostatná výstava Kristíny Mésároš v Galérii Čin Čin predstavuje autorkinu najnovšiu tvorbu z posledných dvoch rokov. Maľba Kristíny Mésároš je od počiatku jej kariéry ukotvená v príbehu. Divák sleduje deje a situácie v prírodnom prostredí a nositeľom príbehu sú ľudské postavy. Jednoduchý príbeh sa však stráca v zložitom obrazovom celku, nedá sa čítať jednoducho.

Kristína Mésároš z výstavy Prieplav Foto: GALÉRIA ČIN ČIN
Kristína Mésároš z výstavy Prieplav Kristína Mésároš z výstavy Prieplav

Do popredia vystupuje plejáda rôznych, aj protichodných, interpretačných možností, symbolov, motívov. V autorkinej  tvorbe sa často objavuje loď a voda, ale – obmieňa sa. Loď je pre ňu symbol cesty, prechodu, dobrodružstva či objavovania. Figúry sú väčšinou osamotené, pôsobia ako tajomní pútnici, ktorí sa nemo presúvajú nespútanou prírodou. Dá sa povedať, že sú symbolickou reflexiou kolobehu ľudského života, konštatuje Slaninová.

Kristína Mésároš (1981) žije a pracuje v rakúskom Hainburgu an der Donau, absolvovala VŠVU, vystavovala doma aj v zahraničí. Píše sa o nej v publikácii Päťdesiat súčasných umelcov na Slovensku (Slovart, 2014).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #prieplav #Galéria Čin Čin #Kristína Mésároš