Výborná zábava so Štúrom v Bibiane

Slovensko má mladé dejiny, ešte sa nestačili zmeniť na všeobecne známe príbehy, nenadobudli hravé podoby, nežartuje sa o nich. Tak je to aj s Ľudovítom Štúrom - sme zvyknutí brať ho skôr s pátosom než s humorom. A pátos obyčajne mätie. Pri 200. výročí narodenia Ľudovíta Štúra sa prejavila snaha prejsť do iného štádia a zbaviť túto postavu svätožiary a urobiť z nej (aj) normálneho človeka.

08.11.2015 16:00
Ako sa zachranili Ypso a Lala2 Foto:
Ako sa zachránili Ypso a Ľaľa.
debata

Okolo Štúra sa nahromadilo veľa klišé, ten, kto neštuduje históriu do hĺbky, má k dispozícii čítankové informácie, ktoré veľmi nevzrušujú. V týchto dňoch sa ukázali viaceré pokusy osvojiť si Štúra, stvárniť ho inak, hovoriť o ňom inak, uvoľnenejšie. Prejavilo sa to napríklad vo filme True Štúr a aj v Bibiane.

Tam pripravili výstavu s nezvyčajným názvom (znie akčne) Ako sa zachránili Ypso a Ľaľa. Tvorcovia projektu (scenár – Halka Marčeková, výtvarno-priestorové riešenie – Ondrej Slivka, dramaturgia – Valéria Marákyová) sa tiež rozhodli odľahčiť vážnosť témy hravosťou, vtipom a miernou provokáciou voči tradičnému zbožnému pohľadu na velikána dejín. Výstava je určená deťom, a tak je to viac než namieste. Nejaké "maľovanky“ na štúrovskú tému, opakujúci sa portrét bradatého muža a jeho fúzatých kumpánov by ich asi nebavili.

Na tejto výstave sa budú môcť deti aj so svojimi rodičmi vydať na dobrodružnú cestu po stopách Ľudovíta Štúra, plnú originálnych nástrah a prekvapení. Stretnú nielen rozprávkové postavičky, ktoré sa práve vtedy, v období romantizmu, rodili, ale celkom netradičným spôsobom spoznajú aj Štúrovu tvorbu. Oboznámia sa so zrodom slovenčiny a zabojujú si s úskaliami slovenského jazyka. Leitmotívom výstavy je rozprávka o motýľoch Ypsovi a Ľale, inými slovami o písmenkách ypsilon a mäkké „ľ“, ktoré Ľudovít Štúr pôvodne odmietol a polemizoval o tom s iným názorom. Nechcel ich vo svojej predstave o podobe slovenského jazyka.

Deti iste ocenia túto dávnu iniciatívu uja Ľuda, ktorý si už vtedy vedel predstaviť, čo sa žiaci s týmito fajnovosťami natrápia a koľko pätiek dostanú. No, zasa je to na slovenčine to najzaujímavejšie a pre cudzincov, čo sa učia po slovensky, pekná habaďúra. Aspoň vidia, že to nie je len hala-bala utvorený jazyk.

Na výstave sa deti budú hrať, že problém písmeniek riešili rozprávkové postavičky a urobili si podľa svojho. Všetkých čaká aj zábavný výstup na Minikriváň, návšteva hradu Minidevín, pozorovanie planétky Štúr a mnoho ďalších atrakcií. Napríklad aj počítačový prekladač do štúrovskej slovenčiny a možnosť vytlačiť si vlastné „Slovenskje národňje novini“. Sľubná výstava je na prízemí Bibiany do 8. januára 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Bibiana #Ľudovt Štúr #Ako sa zachránili Ypso a Ľaľa