Štyri milióny v múzeu - oltárny obraz objavili v tajnej zásuvke

Priamiho plán opevnenia Hradu Červený Kameň, staroegyptská mumifikovaná ruka, pápežská bula z 15. storočia, plastika Únos Európy z viedenskej porcelánky, najväčší úlomok z meteoru, ktorý roku 2010 rozžiaril oblohu nad strednou Európou a dopadol do okolia Košíc. Aj tieto unikátne exponáty možno obdivovať na výstave 4 milióny v múzeu, ktorou Slovenské národné múzeum predstavuje to najzaujímavejšie, čo za posledných pätnásť rokov pribudlo do jeho zbierok.

10.03.2016 07:00
Výstava 4 milióny v múzeu predstavuje... Foto:
Výstava 4 milióny v múzeu predstavuje najvzácnejšie prírastky zbierok Slovenského národného múzea.
debata

„Pred dvoma rokmi prekročil počet predmetov, ktoré sú vo všetkých špecializovaných múzeách Slovenského národného múzea, hranicu štyroch miliónov,“ vysvetlila tajomne znejúci názov výstavy jej komisárka Gabriela Podušelová.

Zaujímavý príbeh sa viaže k obrazu Vízia svätého Kajetána od neznámeho autora z 18. storočia. „Kolegovia na Hrade Červený Kameň ho našli pri revízii fondu. Uložený bol v kvázi tajnej zásuvke historického sekretára. Keď ho rozbalili, zistili, že podľa všetkého ide o pôvodný oltárny obraz. Dali ho zreštaurovať a dostal tak nový život,“ spomenula komisárka.

Inú story ponúka pohľad na kostru medveďa jaskynného, ktorú našli prírodovedci z Múzea Andreja Kmeťa SNM v Martine. Pozorný pohľad prezrádza, že jedna z predných láb nie je kompletná. Podľa paleontológov medvedicu niečo privalilo, preto si časť končatiny odhryzla. Podobne sa správajú dravce aj dnes, keď sa chytia do pasce. Ale pretože už nebola taká aktívna ako predtým, v jaskyni uhynula.

Zvyšok krčahu pripomína, v čom bolo ukrytých vyše 11-tisíc strieborných mincí z polovice 17. storočia. Názov Poklad z Devínskej Novej Vsi dostal podľa miesta nálezu. „Môžeme len dedukovať, že pomerne bohatý človek, napríklad krčmár, ukryl mince v čase stavovských povstaní, aby ochránil svoj majetok, a nikdy sa po ne nevrátil. Keďže 17. storočie bolo pomerne búrlivé – na južnom Slovensku strašili Turci, územím sa prehnali cisárski a potom aj kuruckí vojaci – ohrozené obyvateľstvo riešilo ochranu majetku aj takto,“ pridala Gabriela Podušelová príbeh ďalšieho exponátu.

Ambíciou expozície však nie je len predstaviť to najvzácnejšie, čo v 21. storočí obohatilo zbierkové fondy Slovenského národného múzea. „Snažili sme sa ukázať návštevníkom, akými spôsobmi môžeme predmety získavať. Nie je to len klasická kúpa, ale aj vlastné výskumy a tiež dary,“ pokračovala. Poklad z Devínskej Novej Vsi je zas príkladom ďalšej možnosti. Nálezca, ktorý vzácnu pamiatku objavil a odovzdal, získal nálezné.

„Colnice zachytia často nelegálne dovážané predmety, ktoré sú výsledkom poľovačiek. Napríklad pozostatky vo svete chránených živočíchov. Po skonfiškovaní ich Colná správa SR presúva do Slovenského národného múzea,“ spomenula komisárka. Potvrdením jej slov sú napríklad vystavené slonie kly či lebka paviána.

Výstava 4 milióny v múzeu, ktorá bude v sídelnej budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave do 16. októbra, ponúka aj množstvo sprievodných podujatí. Príbehy najnovších prírastkov zbierkových fondov vyrozpráva komisárka výstavy Gabriela Podušelová vo štvrtok 10. marca o 17. hodine v priestoroch expozície. A odhalí aj tajomstvo ružovej hrivy leva kráľovského, ktorý zdobí plagát výstavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba