Zlaté súdky sa rozkotúľali po svete

Na náhrobnom kameni stojí obrovská sviečka. Pripomína pohár piva s bohatou penou, horí však vysokým plameňom. Kresba vyniesla poľskému karikaturistovi Henrykovi Cebulovi Cenu Pivnej galérie.

09.04.2016 16:00
Veľkú cenu Grand Prix získala kresba... Foto:
Veľkú cenu Grand Prix získala kresba ukrajinského karikaturistu Konstantina Kazanceva.
debata

Konateľovi medzinárodnej súťaže kresleného humoru Fedorovi Vicovi zas pripomenula osudy projektu, ktorý už roky trpí finančnými suchotami. Vyvoláva však čoraz väčší záujem humoristov na celom svete, v 22. ročníku súťažilo o víťazné vavríny takmer 400 kresieb až od 147 autorov zo 42 krajín.

„Téma je stále tá istá – pivo. Je obdivuhodné, čo všetko sa dá na ňu vymyslieť,“ vysvetlil Fedor Vico, duchovný otec a zakladateľ medzinárodnej súťaže Zlatý súdok v Prešove, sám vynikajúci karikaturista. Obrázkov newyorskej Sochy slobody, ktorá má namiesto fakle v ruke pivo, vraj prišlo za viac ako dvadsať rokov toľko, že by z nich mohla byť samostatná výstava. Neinvenčné nápady však podľa neho nemajú šancu uspieť.

Veľkú cenu Grand Prix a šek na päťsto eur získala tento rok kresba Konstantina Kazanceva z Ukrajiny. „Najvyššie hodnotíme kresby, v ktorých originálny nápad ide ruka v ruke s výborným výtvarným spracovaním,“ vysvetlil Vico. Aj tri „menšie súdky“ sa rozleteli do sveta. Prvú cenu, ku ktorej patrí finančná odmena dvesto eur, udelila porota obrázku ruského karikaturistu Andreja Popova. Druhou cenou, „honorovanou“ sumou 150 eur, odmenila obrázok Ivajla Cvetkova z Bulharska. Tretia cena a sto eur skončili v rukách českého kresliara humoru Jiřího Hiršla. A Cenu Igora Ševčíka, ktorou porota oceňuje najlepšiu kresbu slovenského autora, získal Tomáš Ferenčák.

Kvalitných kresieb však bolo oveľa viac, ich autorom patria čestné uznania. „Keď ho dostane niekto z Japonska, doma sa pochváli aj v médiách. Pridá, že je to ocenenie zo Slovenska, tak všetci hľadajú, kde je Prešov. Súťaž je pre mesto úžasná reklama,“ zdôraznil konateľ Zlatého súdka.

„Pivo, ktoré poznali už dávni Egypťania, je vďačným námetom karikaturistov. Pridajme k nadčasovým momentom aktuálne dianie vo svete a máme prakticky nekonečný rad obrazov a ich variácií. Zdalo by sa, že súdok s novými nápadmi raz ostane prázdny. Veď aj iné moria vyschýnajú a menia sa na púšte. Aj tohtoročná súťaž nás však presviedča, že kým človek zase raz oblúkom dospeje k opici, máme sa na čo tešiť,“ zhodnotil úroveň tohtoročnej súťaže predseda poroty Vladislav Greštík.

Výsledky 22. ročníka Zlatého súdka vyhlásili v Prešove ako každý rok 1. apríla. Výstava ocenených prác s výberom najlepších a najvtipnejších kresieb bude v Šarišskej galérii do 1. mája. Návštevníkov pobavia a zároveň prinútia zamyslieť sa nad aktuálnymi bolesťami sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #karikatúra #Zlatý súdok #Fedor Vico #22. ročník