Obraz, ktorý našli na povale, je zrejme od Caravaggia

Hodnotu druhej verzie známej maľby Judita a Holofernes odhadujú na 120 miliónov eur.

13.04.2016 16:00
FRANCE-CARAVAGGIO/ Foto: ,
Hodnotu druhej verzie známej maľby Judita a Holofernes odhadujú na 120 miliónov eur.
debata

Obraz, ktorý náhodne našli pred dvoma rokmi v podkroví domu vo francúzskom Toulouse, je zrejme dielom talianskeho barokového maliara Caravaggia. Podľa znalcov sa druhá verzia známej maľby Judita a Holofernes nachádzala na povale približne 150 rokov, pričom jej hodnotu odhadujú na 120 miliónov eur. Obraz zachytávajúci biblický príbeh o Judite, ktorá s pomocou slúžky odrezala hlavu asýrskemu generálovi Holofernesovi, je podľa odborníka na dejiny umenia Erika Turquina bezpochyby dielom slávneho majstra.

Francúzske úrady vydali zákaz vývozu obrazu z krajiny na 30 mesiacov, počas ktorých plánujú vykonať potrebné testy. Momentálne maľbu skúmajú špecialisti z parížskeho múzea Louvre. V prípade, že sa potvrdí jej pravosť, právo zakúpenia získajú ako prvé práve francúzske múzeá.

Michelangelo Merisi da Caravaggio sa narodil pravdepodobne 29. septembra 1571 v obci Caravaggio neďaleko Milána a od roku 1591 pôsobil v Ríme. Pre jeho diela je charakteristická kombinácia naturalizmu v spojení s dramatickým využívaním svetla a tieňov, známym ako chiaroscuro. Bol však známy aj svojím divokým životným štýlom, ktorého súčasťou boli aj pouličné bitky. Počas jednej z nich údajne v roku 1606 zabil svojho modela Ranuccia Tommasoniho. Posledné roky života preto strávil na juhu Talianska a na Malte, kde sa skrýval pred zadržaním. V roku 1610 mu povolili vrátiť sa do Ríma. Počas cesty však pravdepodobne dostal úpal a vo veku 39 rokov zomrel. Podľa vedcov k tomu prispel aj fakt, že jeho organizmus oslabil syfilis. Jeho pozostatky pochovali do neoznačeného hrobu na cintoríne blízko prístavu Porto Ercole, odkiaľ ich v roku 1956 exhumovali a následne uložili do krypty kostola v Monte Argentario.

debata chyba
Viac na túto tému: #Judita a Holofernes #Caravaggio