Žena vo všetkých životných polohách – to je výstava v Stredoslovenskej galérii

Žena v láske, matka, mystička. To sú polohy, ktoré na retrospektívnej výstave 1968 – 2015 umelecky odhaľuje maliarka a výtvarníčka Katarína Tekeľová Blažová. Výstava je inštalovaná v Stredoslovenskej galérii v Praetóriu na Námestí Štefana Moyzesa 25 v Banskej Bystrici a jej kurátorkou je Ivana Komanická.

12.05.2016 16:26
Katarína Tekeľová Blažová, Stredoslovenská galéria Foto:
Katarína Tekeľová Blažová: Žena v láske. Matka. Mystička. Expozícia v Stredoslovenskej galérii.
debata

Farebnosť, ženskosť, roztopašnosť, láska a radosť, ale aj bolesť a trápenie vyžarujú diela, ktorých úlohou je, paradoxne, tú bolesť skryť. A múze, ale aj umelkyni, akých dejiny umenia poznajú tisíce, sa to darí. Jej maľba je všestranná, rozhovory pútavé, oleje tvorivé a štúdie krajiny alebo kresby sa príliš podabajú chlapskej „drine“. Tvrdej, statočnej, vytrvalej a precíznej, ako keď chlapi v hore rúbu drevo.

Áno, umenie je tvrdá práca, ak chce byť dobré a Katarína Tekeľová Blažová len zobrala do rúk pomocné prostriedky a vo svojej tvorbe sa mení – na muža, na dieťa, na priateľku, múzu a matku. Príďte sa pozrieť do 29. mája 2016 do Stredoslovenskej galérie. Uvidíte krásu, dôstojnosť, profesionalitu vo všetkých jej sférach a odídete o čosi bohatší. Žena možno lepšie porozumie dieťaťu v náručí, ale doprajme túto možnosť aj mužom. A prečo nie aj deťom, ktoré sa vraj najlepšie intelektuálne vyvíjajú, keď počúvajú Mozarta. Všetky tieto polohy umelkyňa z Košíc, narodená v Prešove (1945), dokáže profesionálne a emotívne zvládnuť.

Katarína Tekeľová Blažová: Žena v láske. Matka.... Foto: Stredoslovenská galéria
Katarína Tekeľová Blažová, tapisérie Katarína Tekeľová Blažová: Žena v láske. Matka. Mystička. Expozícia v Stredoslovenskej galérii.

Výstava je reprízou umelkyne vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach z roku 2015 a predstavuje výber z malieb, tapisérií, návrhov a kresieb od konca 60. rokov 20. storočia po súčasnosť. Prezentuje málo známe práce a ponúka nové pohľady na dielo autorky, ktoré bolo v úzadí. Ide o prvú retrospektívnu výstavu jej prác v textile, ktorá siaha od jej raných tapisérií a návrhov až po najaktuálnejšie maľby, a ktorá odhaľuje konzistentnosť jej návrhov počas niekoľkých desaťročí.

Vo svojich tapisériách Katarína Tekeľová Blažová ukazuje, že abstraktné umenie môže byť emotívne, hlboké ale tiež figuratívne. Jej rané práce, v ktorých skúmala formálne tiež autobiografické témy, vzťahy a túžbu, odrážajú autorkine odpovede na abstraktnú maľbu, ako aj niektoré stratégie pop-artu. Cyklus z jej zrelého obdobia Moira predstavuje sexualizovanú a duchovnú podobu materstva a predznačuje cestu k spiritualite. 

Okrem textilných prác je na výstave predstavený aj súbor fotografií, ktoré neboli nikdy vystavené a ktoré dokumentujú jej malé performancie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria #Katarína Tekeľová Blažová #tapisérie