Obrazy Lucasa Cranacha staršieho sa dedičom židovského obchodníka nevrátia

Americký súd v Los Angeles zamietol nárok dedičov holandského obchodníka s umením židovského pôvodu Jacqua Goudstikkera na vydanie dvoch diel renesančného maliara Lucasa Cranacha staršieho, ktorých sa za druhej svetovej vojny zmocnili nacisti.

24.08.2016 07:00
debata (2)

Informovala agentúra DPA s tým, že verdikt je nezvyčajný, pretože americké súdy sú v prípade návratu nacistického lupu pôvodným židovským majiteľom ústretové. Terajší prípad obrazov Adama a Evy je však zložitejší.

Lucas Cranach starší: Adam, Eva, circa 1530 Foto: Norton Simon Art Foundation
Lucas Cranach starší Adam Eva Lucas Cranach starší: Adam, Eva, circa 1530

Podľa záznamov súdu niekdajší ríšsky maršal Hermann Göring prinútil Goudstikkerovu firmu po jeho smrti pri úteku do Británie k predaju sporného diela aj ďalších obrazov za zlomok skutočnej ceny. Po druhej svetovej vojne spojenci nájdenú časť nacistickej koristi vrátili do Holandska. Vtedy sa rodina Goudstikkerovcov podľa DPA rozhodla zbierku nenárokovať. Podľa holandského práva by inak musela vrátiť sumu, ktorú za ňu od Göringa dostala. Niektoré obrazy neskôr Holandsko predalo ruskej rodine Stroganovcov, cez ktorú sa dostali do Spojených štátov amerických.

Americký súd teraz rozhodol, že právoplatným vlastníkom obrazov v odhadovanej hodnote niekoľko desiatok miliónov dolárov je Múzeum Nortona Simona v kalifornskej Pasadene. V zdôvodnení verdiktu uviedol, že rodina sa už pred rokmi vedome vzdala nároku na návrat diela. S nárokmi v Európe sú Goudstikkerovi potomkovia úspešnejší. Po rokoch sporov s Holandskom dosiahli v roku 2005 reštitúcie viac ako dvoch stoviek diel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #reštitúcia #Hermann Göring #Lucas Cranach starší #Múzeum Nortona Simona #Jacques Goudstikker