Výstava: Mesto, záhrada i zvuky v Bibiane

Aj deti v meste môžu zažívať pekné leto. Bratislavská Bibiana pre ne pripravila niekoľko zaujímavých výstav, ktoré trvajú až do 25. septembra.

05.09.2016 07:00
debata

Jedna z nich sa volá Kuk na zvuk – ide o malú interaktívnu výstavu, prostredníctvom ktorej možno objavovať fakty a zaujímavosti o akustike. Aké obrazce vytvára vlnenie zvuku v piesku alebo na vode, prečo pes počuje píšťalku a my nie? V Bibiane deťom ukážu, že aj veda môže byť zábavná.

Výstava v Bibiane - Kuk na zvuk. Foto: Bibiana
kuk na zvuk Výstava v Bibiane - Kuk na zvuk.

Ďalšia výstava sa volá Živé mesto. Autori tu chcú spolu s deťmi preniknúť do útrob a „zákulisia“ mesta a dať im možnosť pochopiť, čo leží za a pod veľkými urbanistickými celkami a ako to všetko funguje. Keďže aj Živé mesto je interaktívne, deti budú riešiť rôzne úlohy: na veľkej mape vyhľadajú trasu autobusu a električky, pokúsia sa identifikovať pôdorys historických budov, spoznať siluety veľkomiest sveta a budú pozorovať, ako funguje „mesto“ mravcov. Z veľkej stavebnice si môžu postaviť vlastné mesto, v street-artovom ateliéri dotvoria fotky popraskaných stien a chodníkov a doplnia, čo im v meste chýba. Deti, ktoré majú bližšie k prírode, iste nadchne Umenie záhrady. Táto výstava približuje, kde a prečo vznikali prvé záhrady a ako sa v priebehu storočí menili ich podoby. Nájdu tu záhradu s obrovskými kvetmi, ocitnú sa v nočnej púštnej záhrade, v stredovekej liečivkovej záhrade, prejdú sa labyrintom umelej francúzskej či romantickej anglickej záhrady a na projekčnom stole si vytvoria vlastnú. Nádvorie Bibiany sa premení na mozaiku rôznych typov malých záhrad. A potom návštevníkov čaká ešte výstava japonskej ilustrátorky Shiho Dono nazvaná Malá knihovnička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana #Kuk na zvuk