Surrealistický Sancho sa predstavuje v banskobystrickej Radnici

Po mnohých potulkách po mestách u našich susedov, ale aj v stredoeurópskych lokalitách, zakotvil výtvarník Sancho v galérii v rodnej Banskej Bystrici, aby na Radnici na Námestí SNP predstavil nové, ale aj staršie diela. Aktívnej profesionálnej tvorbe sa Sancho venuje od roku 2005.

24.04.2017 15:47
debata
Sancho: Žena ako samorast nesúca tácku s... Foto: Sancho
Sancho, maľba Sancho: Žena ako samorast nesúca tácku s ovocím, pripomínajúca teplo včelieho domova

Útlocitnejších obdivovateľov výtvarného umenia, ktorí majú sklon poznávať krásu rukolapne v podobe vencov ruží a burácajúcich vodopádov, Sanchove obrazy možno zaskočia. Aj v nich môžete nájsť hučanie vody či rozkvitnuté lúky, len musíte mať talent na dešifrovanie umeleckých diel. Sanchove sú prekryté až temno surrealistickými motívmi, odhaľujúcimi život „na ostrie noža“. Nechýba krv, erotika ani zmyselnosť, nechýbajú však ani pevne vytvorené kontúry, olejomaľby, ktoré vznikali približne od roku 2012 dodnes.

Výstava má názov Entity a v tomto duchu predstavuje Sancho svoje vízie nielen o ľudských bytostiach. Pod túto množinu sa dá zhrnúť všetko, čo človek na svojej púti svetom zažíva. Materstvo, dilema medzi životom a smrťou, starnutie, erotika a to všetko fantazijným spôsobom, ktorý nenechá nikoho v apatii.

Umenie charakterizované ako „temno surrealistické, snové, miestami religiózno-hororové, s prvkami sexuality, psychedelie a spirituality“ je také nákazlivé, že sa vám priam vtiera do pozornosti a vy ho nemôžete obísť. Výstava je predajná a potrvá do 2. mája 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sancho #Radnica na Námestí SNP