Originálne diela Salvadora Dalího vystavia v Kremnici

Súkromnú zbierku originálnych diel velikána svetového surrealizmu Salvadora Dalího predstaví Národná banka Slovenska – Múzeum mincí a medailí (MMM) v Kremnici v spolupráci s Art Expo International. Vernisáž výstavy Ja som surrealizmus! bude v piatok 12. mája 16:00 v galérii MMM v Kremnici.

10.05.2017 16:00
debata
Výstava Ja som surrealizmus! predstaví rôzne... Foto: SITA/AP, Philippe Halsman Archive
Salvador Dalí Výstava Ja som surrealizmus! predstaví rôzne rarity z tvorby Salvadora Dalího.

„Výstava predstaví zaujímavú kolekciu viac ako 80 originálnych diel španielskeho autora, ktorý bol najznámejším predstaviteľom surrealizmu,“ uviedla pre tlačovú agentúru SITA odborná referentka propagácie v Múzeu mincí a medailí v Kremnici Erika Haas Kianičková.

Dalí, ktorý o sebe vyhlasoval „Ja som surrealizmus“, bol nesmierne talentovaným a plodným umelcom. Popri maľbe sa venoval sochárstvu, filmu, dizajnu, navrhoval šperky, nábytok, divadelné kostýmy, písal a ilustroval knihy. Túto umeleckú všestrannosť dokumentuje aj aktuálna výstava, ktorá predstaví predovšetkým rôzne rarity z tvorby Salvadora Dalího od litografií cez serigrafie, tapisérie, maľbu na porcelán a práce z oblasti dizajnu, až po modely poštových známok a medaily.

Dalího diela znázorňujú predovšetkým jeho teórie a myšlienky. Považoval za dôležité nezobrazovať videné, ale to, čo cítime, čo si myslíme, hoci bez toho, aby sme si to uvedomovali. „Výstava by nám mala poodhaliť a pomôcť pochopiť spôsob, akým Dalí špecifickým umeleckým jazykom zhmotňuje svoj pohľad na veci a dáva im podobu vyobrazení, často s nádychom nehmotna. Divák ich však zreteľne cíti. Za hranicou toho, čo možno vnímať očami, existuje široká paleta niečoho nevysloviteľného, no omnoho dôležitejšieho ako to, čo vidíme. Toto tajomstvo a záhada nás priťahuje a núti uvažovať o základných otázkach života. Dalího tvorba je viac o premýšľaní a predstavivosti, než o videní,“ vysvetlila Haas Kianičková.

Dalího tvorba, ako každé dielo génia, má svoje dôležité miesto aj v súčasnosti, pričom jeho úvaha – „Myslím, že sa dnes nachádzame v stredoveku, jedného dňa však príde renesancia“ – sa stáva stále aktuálnejšou práve v kontexte čoraz väčšieho nedostatku duchovna a straty individuality človeka v modernom svete. Salvador Dalí, celým menom Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, sa narodil v roku 1904 vo Figueras v Španielsku, kde v roku 1989 aj zomrel.

Múzeum mincí a medailí v Kremnici sa radí medzi najstaršie múzejné inštitúcie na Slovensku. Od roku 1994 patrí vzhľadom na svoju numizmatickú profiláciu pod Národnú banku Slovenska. Múzeum má galerijné priestory, kde usporadúva príležitostné výstavy a má aj expozície na Mestskom hrade, kde organizuje koncerty v Kostole sv. Kataríny a iné podujatia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica #Salvador Dalí #Múzeum mincí a medailí #Ja som surrealizmus!