Legendy a tajomstvá odklína Noc múzeí a galérií

Aký zákusok mala Mária Terézia najradšej? Koľko ľudí bolo treba na stavbu slávobrány? Ako vyzerali súboje staroslovanských bojovníkov? Aké vône sa šírili z hradnej kuchyne? A čo po nás zostane? Odpovede na tieto otázky a ešte oveľa viac sľubuje Noc múzeí a galérií, ktorej je tradične vyhradená tretia májová sobota. Už po trinásty raz sa do celoeurópskeho podujatia, ktoré sa koná pri príležitosti medzinárodného dňa múzeí, zapája aj Slovensko.

19.05.2017 12:00
Noc múzeí a galérií Foto:
Na Bojnickom zámku čaká na návštevníkov aj gróf Pálfi.
debata

Do neskorých nočných hodín budú otvorené skryté komnaty aj zákulisia hradov, kaštieľov, kúrií, múzeí a galérií, o ktoré sa stará 66 kultúrnych inštitúcií vo viac ako stovke našich miest a lokalít. Ukážu, čo v rámci bežnej prevádzky návštevníci vidieť nemôžu. Odhalia poklady svojich depozitárov, aby prezradili, čo všetko sa v útrobách múzeí a galérií vlastne odohráva. Vrátia zvedavcov v čase – nielen do stredoveku či praveku, ale aj do dôb oveľa starších, z ktorých sa dochovali len skameneliny či kostry. A ponúknu aj predstavu o práci najrôznejších odborníkov, ktorej podoby ostávajú pred očami verejnosti dobre ukryté.

Staňte sa detektívmi

Žigmund Luxemburský, krásna Hedviga, rytier Šarško, turecká princezná Šad, pochabá Dorka… Postavy, spojené so stredovekými obyvateľmi Spišského hradu, ožijú. Rovnako ako príbehy, ktorých sú hrdinami. Inscenované legendy, ktorých centrom budú živé sochy, sa budú prihovárať na nádvoriach, v komnatách aj z hrabieb. Oči pritiahnu aj šermiari a doboví tanečníci, nos a chuťové poháriky zas pošteklia vône, šíriace sa z hradnej kuchyne.

Výstava 1890 Seriál vs. história v Betliari Foto: SNM-Múzeum Betliar
Noc múzeí a galérií Výstava 1890 Seriál vs. história v Betliari

Legenda ožije aj v skvostnom renesančnom kaštieli Strážky. Jeho záhadná pani poverila komorníka, aby dobre ukryl vzácne listiny a ďalšie drahocennosti. Časom sa však na to zabudlo. Hľadanie úkrytu a odhaľovanie tajomstiev s ním spojených – to je už úloha pre návštevníkov. Dostanú aj šancu zoznámiť sa so životom a remeslami spišských Nemcov, tvoriacich pred desaťročiami väčšinu obyvateľstva regiónu. Večerná prehliadka priblíži život poslednej šľachty – rodiny Czóbel, ktorá v klenote renesančnej architektúry žila. Jeho poslednou obyvateľkou bola barónka Margita Czóbelová a kus života v Strážkach strávil aj slávny maliar Ladislav Mednyánszky, ktorého tvorbu pripomína stála expozícia jeho diel.

Na detektívov, ktorí pátrajú po stratenom obraze Salvadora Dalího, sa môžu zahrať zvedavci, ktorí prídu do kremnického Múzea mincí a medailí. Celý večer ich bude sprevádzať postava slávneho surrealistického maliara, keďže v galérii múzea je práve jeho výstava. O spestrenie zábavy sa postarajú žongléri, ragtime, swing aj hot džez zaznie v podaní kvarteta Saxophone Syncopators, ktorí hudbou podfarbia aj Chaplinove nemé grotesky.

Banskoštiavnický Kammerhof láka nielen do expozície baníctva. S Berggerichtom ho prepojí aj hra, ponúkajúca návštevníkom možnosť vybojovať si vlastnú pozíciu na panovníckom dvore, spoznať, aké to bolo mať za mamu imperátorku či v akých perinách spávali princovia.

V Zlatej sále čaká prekvapenie

K magnezitujúcim atrakciám súčasnosti patrí kaštieľ v Betliari, v ktorého interiéroch sa nakrúcal divácky hit – detektívny seriál 1890. Vystavené kostýmy a rekvizity, ktoré si v ňom „zahrali“, doplní druhá časť výstavy s názvom 1890 Seriál vs. história, ktorú otvorí vernisáž o 16. hodine. K najvzácnejším exponátom patria šperky grófky Františky Andrássyovej či smútočná róba z čierneho hodvábu, v ktorej bola na pohrebe cisárovnej Sissy v roku 1898. Druhá polovica 19. storočia žila umením či módou, pulzovala však aj vynálezmi a technickými vymoženosťami. Pripomenie ich jeden z prvých telefónov, veľký bicykel či fotoaparáty.

Na nádvorí Archeologického múzea vyrastie... Foto: SNM-Archeologické múzeum
Noc múzeí a galérií Na nádvorí Archeologického múzea vyrastie stredoveká hrnčiarska dielňa.

Na Bojnickom zámku čaká na návštevníkov gróf Pálfi osobne. Pozýva na netradičnú večernú prehliadku, ktorú spestria staré zámocké legendy a povesti. Pri svetle sviečok ponúknu lektori v dobových kostýmoch perličky z histórie zámku. Prídu aj duchovia a strašidlá a v Zlatej sále čaká na návštevníkov prekvapenie.

Menej vzdialenú minulosť priblíži banskobystrické Múzeum SNP. Pred pamätníkom rozloží vojenskú poľnú nemocnicu, v ktorej sa možno stať zdravotníkom v teréne. Vyskúšať si zdravotnícku uniformu, ošetrenie zraneného vojaka, ba dokonca aj „operáciu“. V športových súťažiach si môže každý overiť vlastné fyzické schopnosti a nakoniec poľnou poštou poslať správu, aké zážitky v ňom deň a noc v múzeu zanechali.

Aj tento rok pripravili najbohatšiu programovú ponuku múzeá a galérie sídliace v Bratislave. Stredoveká hrnčiarska dielňa vyrastie na nádvorí Archeologického múzea SNM, v súbojoch sa stretnú rímski legionári aj stredovekí rytieri. Prírodovedné múzeum SNM otvorí dvere do antropologického depozitára, aby odborníci názorne predviedli, čo z nás raz zostane – dochované ľudské kostry a múmie, aj ich príbehy. O zločinoch, trestoch a barbarskom mučení bude reč vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy, na nádvorí Starej radnice čaká na deti a ich rodičov ateliér Mária Terézia a my.

Bodkou za bohatým programom Slovenskej národnej galérie bude v Berlinke film Muž, ktorý zachránil Louvre. Dokumentuje príbeh Jacquesa Jaujarda, ktorý v čase druhej svetovej vojny zachránil pred nacistickým rabovaním najslávnejšie diela legendárneho múzea.

Tipy, kde stráviť Noc múzeí a galérií

Spišský hrad
V priebehu nočných prehliadok na Spišskom hrade, koré sa začnú o 19.30 h, ožijú legendy a povesti, ktorých centrom budú živé sochy Žigmunda Luxemburského, krásnej Hedvigy, rytiera Šarška, pochabej Dorky i princeznej Šad. V hradnej kuchyni možno ochutnať stredoveké pokrmy.

Hrad Stará Ľubovňa
Sídlo hodné kráľov obývala v 19. storočí uhorská rodina Raisz. Keďže však žila na dlh, musela ho v roku 1880 predať. V priestoroch hradu ožije od 21. h niekoľko momentov zo života rodiny, ktorej deti sny rodičov nenaplnili.

Múzeum Bojnice
Netradičnú Nočnú prehliadku zámku pri sviečkach, ktorá sa začne o 19.30 h, spestria lektori v dobových kostýmoch. Zámocké legendy a povesti doplnia výkladom o histórii zámku. Okrem duchov a strašidiel čaká v Zlatej sále návštevníkov prekvapenie.

Múzeum letectva Košice
Premiérovo predstaví legendárnu nemeckú stíhačku, zreštaurované lietadlo Messerschmitt Bf 109G. V čarovnej atmosfére noci ponúka aj individuálne prehliadky nových prírastkov leteckej techniky.

Múzeum mincí a medailí Kremnica
Pod názvom Veľká obrazová lúpež pozýva od 19. h na detektívne pátranie po stratenom obraze Salvadora Dalího za osobnej účasti slávneho maliara. K večerným prehliadkam pridáva aj možnosť vystúpiť na vežu v areáli Mestského hradu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bojnický zámok #Noc múzeí #kaštieľ Betliar