Malé jubileá

Skoro každý deň nám v médiách niekto pripomenie, že sme malá otvorená ekonomika a musíme myslieť na to, s kým si budeme vymieňať tovary.

05.06.2017 12:00
Federico Albanese Foto:
Klavirista a skladateľ Federico Albanese sa v Bratislave predstaví svojimi ľubozvučnými a filmovými melódiami.
debata

Oveľa menej sa hovorí, že sme aj malá otvorená kultúra, ktorej sa tiež bude dariť dobre len vtedy, keď si bude vymieňať kultúrne statky s ostatnými krajinami. Takáto výmena má tú výhodu, že aj keď import preváži nad exportom, je to pre nás pozitívna bilancia.

Talianska kultúra určite patrí medzi tie, odkiaľ sa nám oplatí dovážať, lebo jej minulá i súčasná podoba je vždy inšpiratívna. Taliansky kultúrny inštitút v minulých dňoch oznámil, že piateho júna 2017 bude otvárací koncert už desiateho ročníka festivalu Dolce vitaj, keď počas celého mesiaca bude mať slovenské publikum príležitosť oboznámiť sa s ukážkami toho, čo táto krajina ponúka v oblasti hudby, divadla, filmu, výtvarného umenia, módy, dizajnu, gastronómie a ďalších podôb spoločenského života. Desať rokov nie je dlhá doba, no keď sa pozrieme späť poteší nás, čím všetkým sa kultúrny život na Slovensku obohatil. Bolo to viac ako sto rôznych podujatí. Takéto malé jubileá si často ani nevšimneme, ale je to škoda, lebo zabudneme, čím všetkým jubilujúce inštitúcie spestrili náš život.

Prvý ročník festivalu Dolce Vitaj sa konal v roku 2008, keď Taliansko-slovenská obchodná komora oslavovala desiate výročie svojho založenia, čo bola príležitosť aby sa oblasť podnikanie prepojila s oblasťou kultúry a vytvorila tak základ spoločného napredovania. Bol to aj rok, keď uplynulo 150 rokov od narodenia hudobného skladateľa Giacoma Pucciniho, čo si festival pripomenul recitálom z jeho najznámejších opier v podaní talianskych umelcov. Dielam tohto skladateľa bola venovaná aj operná prehliadku na Zvolenskom zámku, ktorá sa potom stala pevnou súčasťou programu Dolce Vitaj.

Fotografia je vhodným dokumentom, ako priblížiť podoby sveta divákom vzdialeným v čase i priestore. V roku 2009 si takto slovenské publikum mohlo pozrieť Rím od roku 1850 po súčasnosť, ako aj talianske pamiatky v kultúrnom dedičstve UNESCO pod názvom UnescoItalia. V tom roku videli Bratislavčania aj sprievod v dobových kostýmoch s typickými žonglérmi so zástavami z mestečka Marostica, známeho svojou šachovou partiou so živými figúrami, ktorú predviedlo aj u nás. V Bratislave sa tiež začala udeľovať cena Elsy Morante za prínos v oblasti filmu a literatúry. Počas štyroch ročníkov, keď sa cena udeľovala, ju takto získali režiséri Marco Risi, Giuseppe Tornatore, Roberto Faenza a Marco Bellocchio. Slovenskí diváci si mohli pri tej príležitosti pozrieť ich filmy a diskutovať s nimi. Zo slovenských režisérov cenu získali Juraj Jakubisko, Dušan Hanák, Juraj Lihosit a Martin Šulík.

O úrovni talianskej kultúry odievania sa v roku 2010 mohli presvedčiť návštevníci výstavy 50 rokov talianskej módy v dvorane MK SR. Išlo o prehliadku módnych doplnkov a historických šiat. Bol to „príbeh štýlu a kreativity značky Made in Italy“. Tieto charakteristiky zdôrazňovala aj výstava o dva roky neskôr. Zostavovatelia ju nazvali Sny a vášne talianskej módy – Kreativita, štýl a rafinovanosť. Mená autorov návrhov to v plnej miere potvrdzovali: Armani, Biagiotti, Coveri, Valentino, Krizia, Missoni, Fendi Prada, Versace.

Rok 2011 bol aj rokom veľkého jubilea. Taliansko oslavovalo 150 výročie zjednotenia. Pripomenulo si to úvodnou výstavou festivalu v Bratislave a Košiciach Piemonte Industria – 100 rokov talianskeho priemyslu vo fotografii. Bolo to symbolické. Piemont bol inšpirátorom zjednotenia, ktoré prinieslo nebývalý hospodársky rozvoj celej krajiny. Dolce Vitaj zavítal aj do priemyselného parku v Šamoríne, ktorý mal symbolizovať ekonomickú spoluprácu medzi dvoma krajinami.

V roku 2012 boli súčasťou festivalu Dni Perugie, lebo uplynulo práve 50 rokov odvtedy, čo Bratislava nadviazala s týmto talianskym mestom družobné vzťahy. Do osláv tohto výročia sa zapojilo SND naštudovaním opery Nabucco v rámci prehliadky Umbriamusicfest, ktorá bola súčasťou programu Dolce Vitaj aj v iných ročníkoch. Vďaka festivalu vznikla spolupráca aj s inými talianskymi mestami. Múzeum v Bassano del Grappa poskytlo pre tento ročník festivalu jedno z najlepších diel významného renesančného maliara Jacopa dal Ponte, známeho aj ako Jacopo Bassano, Útek do Egypta. Spoluprácu s mestom Bassano del Grappa potvrdila aj slávnostná ceremónia v Poprade, na ktorej taliansky veľvyslanec Roberto Martini vzdal hold Slovákom padlým v 1. svetovej vojne. Na ceremónni vystúpil spevácky zbor Edelweis horských strelcov oddielu Monte Grappa di Bassano

V roku 2013 si celý svet pripomínal 200. výročia narodenia tvorcu slávnych opier Giuseppe Verdiho. V Bratislave sa konal koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a speváckeho zboru Lúčnice pod taktovkou talianskeho dirigenta Waltera Attanasiho .Dielam tohto skladateľa bol venovaný celý program Zámockých hier zvolenských.

Trvalou súčasťou festivalu je premietanie najnovších talianskych filmov. Pod hlavičkou Cinevitaj si ich v roku 2014 mohli diváci v kine Film Europe v Bratislave pozrieť až trinásť, z toho šesť po prvýkrát. Medzi režisérmi boli aj mená Paola Sorrentina a Ferzana Ozpeteka. Následne sa prehliadka presunula do Nitry, Banskej Bystrice, Prešova a ďalších slovenských miest. V Žiline sa v tej dobe konala výstava súčasného talianskeho výtvarného umenia s názvom Dvadsať v jednej, dvadsať krajov v jednom Taliansku, dvadsať umelcov v jednej výstave.

Súčasťou výtvarného umenia je aj design a Taliani sa ním preslávili ešte viac ako maliarstvom. Jeho ukážku si mohli v roku 2015 pozrieť záujemcovia na výstave Dom tvojich snov v Bratislave. Jeho kurátori pripomenuli, že „dom sa skladá z nábytku, ale tvoria ho aj sny, myšlienky a spomienky“. V tom roku si celý svet pripomínal 750. výročie narodenia najväčšieho talianskeho básnika Dante Alighieriho. Dolce Vitaj pri tej príležitosti zorganizovalo stretnutie v dvorane MK SR v Bratislave a v košickej pobočke Spoločnosti Dante Alighieri si ho uctili ako tvorcu talianskeho jazyka.

Z minulého roka si Bratislavčania ešte pamätajú veľkú výstavu Viva Italia! Talianske umenie 20. a 21. storočia, na ktorej sa predstavilo 97 umelcov.

Zaujímavosťou tohoročného festivalu bude film. V rámci Cinevitaj totiž premietnu klasické diela vo vynovenej podobe. V divadle Arena je na programe Sviatočná jazda Dina Risiho, Manželstvo po taliansky Vittoria De Sicu, Konformista Bernarda Bertolucciho a Sladký život Federica Felliniho. Po filme Fortapàsc Marca Risiho v 2009 si teraz diváci môžu pozrieť aj slávny film jeho otca Dina. Festival spojil umenie otca a syna, ale spojil a dúfajme, že aj bude spájať, umenie Slovenska a Talianska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dolce vitaj 2017 #Made in Italy