Paštékove kresby povedia viac ako hory románov

Osuška zakrýva sotva kus mužovho chrbta. Odkiaľ prišiel, z javiska či z bazéna? Chystá sa do postele alebo sa len pred chvíľou zbavil kostýmu? Kto vôbec je tá nevábna postava, vystupujúca z čistej plochy pozadia? Pohľad na zdanlivo jednoduchý obrázok vyvoláva nemálo otázok. Podobne ako každé dielo Milana Paštéku.

12.06.2017 14:00
debata
Výstava Tajomstvo kresby predstavuje menej... Foto: Daša Barteková
Milan Paštéka Kreslo kráľa Výstava Tajomstvo kresby predstavuje menej známu časť tvorby Milana Paštéku. Na snímke dielo Kreslo kráľa.

Nevdojak pri pohľade na ne zídu človeku na um slová samotného autora. „Pochyby a istoty, to je terén, na ktorom sa pohybujem od svojej nepamäti,“ zapísal si v tvorivých poznámkach. Jeho obrazy, provokujúce oči aj myseľ, návštevníci galérií už poznajú. Menej známu časť jeho tvorby predstavuje výstava Tajomstvo kresby v bratislavskej Fecik Gallery.

„Približuje všetky vývojové obdobia kresby Milana Paštéku od roku 1964 do roku 1998. Umožní nám preniknúť do fascinujúceho príbehu autora, ktorý prostredníctvom kresby autenticky odhaľuje stav sveta okolo nás, ale je aj silnou maliarovou introspekciou,“ hovorí kurátorka Danica Lovíšková. V najstarších kresbách ešte cítiť ozvuky galandovcov – skupiny, ktorej bol spoluzakladateľom. Po rokoch tvorivej pohody prišiel „vyhadzov“ zo zväzu výtvarníkov, zákaz vystavovať aj vycestovať do zahraničia.

„Stáva sa, že prestaneme rozumieť svetu okolo seba aj v sebe. Náš priestor zhustne nad únosnú mieru. Príliš mnoho ťažkých slov a dejov súčasne,“ zaznamenal si začiatkom 70. rokov. Ani potom si však večný rebel neprestával klásť znepokojujúce otázky. A kládol by si ich dodnes, keby „aristokrata mlčania“ pred devätnástimi rokmi neumlčala osudová autonehoda. „Paštéka sa prejavuje ako citlivý kresliar, ktorý expresívne, energicky a spontánne načrtáva svoj pôsobivý, smutný i groteskný príbeh o ľudskom odcudzení,“ pokračuje kurátorka.

Milan Paštéka: Sediaca Foto: Daša Barteková
Milan Paštéka Sediaca Milan Paštéka: Sediaca

Niektoré kresby sú zdanlivo len intuitívnymi skicami, ďalšie intímnymi záznamami autorových nočných pochybností i objavov. A zároveň vyjadrením hľadania nového zážitku z tvorivého procesu. Nezobrazujú situácie, skôr stav. Odohrávajú sa v tichu samoty, akoby umelec počúval samého seba. Ale pulzujú vzruchmi srdca, znepokojením ducha aj slasťami duše. „Svet, vesmír a čas sa nezastavujú, katastrofy, škandály, prehra sa v záhadnom pomere vyrovnávajú s opojnými víťazstvami, aby v konečnom účtovaní stratili svoj pôvodný význam. Znejasní sa ich veľkosť a malosť. Nástojčivá až despotická prítomnosť sa stáva čitateľnejšou, jej prekvapenia budú prirodzenejšie,“ zveril sa papieru Milan Paštéka.

Silou výrazu, originalitou nových podôb figurácie a silou umeleckého príbehu presiahla tvorba výnimočného osamelého bežca našej výtvarnej scény hranice Slovenska. V tichu ateliéru vyťahoval z bieleho papiera jemnými dotykmi ceruziek a farieb „zázračno“, ktoré balansuje na hranici bytia a nebytia. Ticho, ktorým komorné diela vibrujú, je výrečnejšie ako hory románov. Potvrdzuje to aj výstava Milan Paštéka: Tajomstvo kresby, ktorá bude vo Fecik Gallery do 17. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Milan Paštéka #kresba #Fecik Gallery