Chcete mať o koliesko naviac? Navštívte výstavu v Bibiane

Až do 20. augusta si v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana v Bratislave na Panskej ulici môžete pozrieť výstavu dvojice otca a syna Ivana a Dávida Popovičovcov Mať tak o koliesko viac.

08.08.2017 07:00
Mať tak o koliesko viac Foto: ,
Výstava je pestrou kolážou artefaktov od výtvarných návrhov cez fotografie z nakrúcania až po projekciu samotných ukážok zo seriálu.
debata

Malá výstava je o veľkom projekte: o 52-dielnom slovenskom animovanom seriáli ocenenom v Mníchove, Toronte i Soule. Na 52 paneloch sa možno niečo dozvedieť o 52 vynálezoch 20. storočia, ako je padák, guľôčkové pero, automobil, platobná karta, kardiostimulátor či písací stroj…

Tento seriál v máji až júli tohto roka po prvýkrát celý odvysielala RTVS na Dvojke v rámci detského večerného rozprávkového bloku. Vydavateľstvo IKAR nedávno vydalo aj knižku (225 strán) s rovnomenným názvom Mať tak o koliesko viac určenú pre deti od 7 rokov veku, ktorá je unikátna množstvom obrazového materiálu. Výstava je pestrou kolážou artefaktov (výtvarné návrhy, rozfázované pohyby, fotografie z nakrúcania, vtipné plošné a trojrozmerné objekty) a hlavne projekciou samotných ukážok zo seriálu.

Otvorenie výstavy: zľava Dávid Popovič,... Foto: Pravda, Bianka Stuppacherová
Mať tak o koliesko viac Otvorenie výstavy: zľava Dávid Popovič, riaditeľ Bibiany Peter Tvrdoň, Boris Filan a Ivan Popovič.

Ivan Popovič je známy karikaturista, spisovateľ a spoluzakladateľ animovaného filmu na Slovensku. Jeho syn Dávid Popovič s ním ako grafický dizajnér a fotograf na mnohých projektoch spolupracuje. Krstným otcom výstavy sa stal Boris Filan. Keďže v deň vernisáže bolo neuveriteľne horúco, posťažoval si na vynález počasia a extrémnych teplôt: „Keď som bol v Bibiane naposledy, bolo takmer mínus dvadsať stupňov. Dnes je plus tridsať, čo je päťdesiatstupňový rozdiel!“ poznamenal pri otváraní výstavy. Z vynálezov na paneloch na výstave je mu ako známemu textárovi a autorovi kníh iste najbližšie guľôčkové pero, kedysi možno aj písací stroj a dnes už veru počítač. Okrem detských návštevníkov sa na výstavu hneď v prvý deň prišli pozrieť aj Ľubomír Feldek, Rasťo Piško či známy violončelista Eugen Prochác.

„Za posledných sto rokov vzniklo toľko vynálezov ako nikdy predtým za celých tisíc rokov,“ hovorí Ivan Popovič v rámci svojho knižného a animovaného projektu Mať tak o koliesko viac. „Dívame sa na ne a používame ich s takou samozrejmosťou, ako by tu boli odjakživa. Ale ony – neboli!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Ikar #výstava #Ivan Popovič #Bibiana #Dávid Popovič