A je to! Postavičky Pat a Mat dostali vlastné medaily

Pražská mincovňa vydáva zberateľské medaily s motívmi známych postavičiek Pata a Mata. Bábkový animovaný seriál A je to! s týmito hlavnými hrdinami pôvodne vznikol v Pražskom krátkom filme pre Slovenskú televíziu Bratislava. Ide o limitovanú edíciu, na ktorú mincovňa získala licenciu.

08.08.2017 16:00
Snímka Pat a Mat vo filme príde do slovenských... Foto:
Pat a Mat sa v roku 2016 objavili aj vo vlastnom filme.
debata

Ako agentúru SITA informovala Petra Vagaská, motív medailí vychádza z grafického návrhu autorov seriálu výtvarníkov Lubomíra Beneša a Vladimíra Jiránka. Medaily budú predávať v galérii Pražskej mincovne na Baštovej ulici v Bratislave.

Autorkou grafického návrhu mincí je Mária Poldaufová, ktorá patrí k najznámejším tvorcom pamätných medailí a mincí na Slovensku. Medzi jej najväčšie úspechy patrí víťazstvo v Medzinárodnej súťaži v dizajne mincí za rok 2011, ktorú vyhlásila japonská mincovňa. Poldaufová je tiež autorkou reverznej strany pamätnej mince Pevnosť Komárno, ktorú v roku 2008 inštitúcia Prize Vicenza Numizmatica ohodnotila ako najkrajšiu mincu roka.

Každá jednotlivá razba s Patom a Matom má na hrane vyrazené poradové číslo, dve identické medaily neexistujú, každá je teda originálom. Postavičky Pata a Mata otvárajú zberateľský cyklus venovaný tradičným rozprávkovým hrdinom. Pražská mincovňa v tomto roku v tejto edícii ďalej vydá medaily s motívmi úspešného večerníčka a knihy Chalúpka na vŕšku výtvarníčky Šárky Váchovej a známych Včelích medvedíkov výtvarníka Iva Houfa.

debata chyba
Viac na túto tému: #medaila #Pat a Mat #Pražská mincovňa