Madona z Popradu sa vrátila domov. Zatiaľ ako replika

Pred Kostolom sv. Egídia v Poprade už vystavujú repliku obrazu Madony z Popradu z roku 1484. „Vzácny je v prvom rade tým, že je vo veľmi dobrom stave, keďže ho reštauroval Peter Kern z Liptovského Mikuláša, jeden z najvýznamnejších maliarov a zároveň aj reštaurátorov, ktorí žili v podtatranskej oblasti.

09.08.2017 14:00
debata
Obraz Madona s anjelmi z Popradu sa po jeho... Foto: Web umenia/SNG
Madona s anjelmi z Popradu Obraz Madona s anjelmi z Popradu sa po jeho reštaurovaní v roku 1957 dostal prevodom do Slovenskej národnej galérie.

Po jeho reštaurovaní sa v roku 1957 dostal z jeho dielne prevodom do Slovenskej národnej galérie,“ vysvetlila pre média riaditeľka Tatranskej galérie a poslankyňa mesta Poprad Anna Ondrušeková. O histórii obrazu si môžu prečítať aj zahraniční návštevníci, popis k nemu je okrem slovenčiny aj v angličtine a nemčine.

Dielo je podľa Ondrušekovej zaujímavé nielen svojím vekom. „Samozrejme, okrem votívneho námetu zbožného zobrazenia Márie sú zaujímavé aj ďalšie okolité detaily maľby, ako je zátišie, kde autor zobrazuje motív čerešne, papagája a knihy, čiže múdrosti, zbožnosti, raja, hojnosti,“ opísala. Dielo podľa jej slov pochádza z okruhu tvorby levočských maliarov. „Námety s motívom anjela sa zobrazujú vo viacerých dielach autorov z tohto okruhu. Obraz v nás vzbudzuje pokoru, úctu, je namaľovaný ľúbivou technikou, nachádzame okolo neho aj text,“ uviedla. Podľa riaditeľky galérie je takéto dielo z 15. storočia, ktoré sa nachádza v SNG, veľkou vzácnosťou nielen v podtatranskom regióne, ale celkovo aj v slovenskom výtvarnom umení.

Repliku obrazu verejnosti predstavili počas festivalu Made in Slovakia, podarilo sa to vďaka spolupráci občianskeho združenia Pre mesto a mesta Poprad. Vznikla nanesením obrazu na hliníkovo-oceľovú platňu, aby vonku, mimo priestorov Kostola sv. Egídia, vydržal čo najdlhšie. „Poprad bol z mestských štvrtí v minulosti viac-menej zaznávaný, hovorilo sa, že nemá nijakú históriu, teraz je tu jasný dôkaz, že história tu bola a ľudia tu fungovali,“ uviedol podpredseda občianskeho združenia Ondrej Kavka. Podľa jeho slov sa pracuje aj na tom, aby originál obrazu prišiel do Tatranskej galérie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #obraz #SNG #replika #Madona s anjelmi z Popradu