Sochy z celého sveta možno obdivovať do konca augusta

Sochárske diela autorov z viacerých krajín možno v hlavnom meste obdivovať v rámci medzinárodného podujatia Socha a objekt do 27. augusta.

10.08.2017 14:00
Christo: Plávajúce móla Foto:
Najväčšou hviezdou projektu Socha a objekt je umelec Christo a jeho Plávajúce móla.
debata

V poradí 22. ročník predstavuje počas leta obyvateľom aj návštevníkom Bratislavy na viacerých miestach tvorbu viac než stovky umelcov zo Slovenska, Argentíny, Brazílie, Bulharska, Českej republiky, Francúzska, Holandska, Japonska, Maďarska, Nemecka, Paraguaja, Poľska, Rakúska, Rumunska, Talianska a USA. Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR Andrej Kiska.

Väčšie práce sú vystavené v Grassalkovichovej... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ľubo Mikle Väčšie práce sú vystavené v Grassalkovichovej záhrade. Na snímke dielo slovenského sochára Luba Mikleho.

Výstava každoročne pozostáva z exteriérovej časti s veľkorozmernými dielami. Väčšie práce sú tento rok vystavené v Grassalkovichovej záhrade a diela komornejšieho charakteru vo viacerých galériách a výstavných priestoroch v Starom Meste. Nájsť sa dajú v Galérii Z, Galérii mesta Bratislavy, Galérii Umelka, tiež v galériách Poľského inštitútu, Rakúskeho kultúrneho fóra, Bulharského kultúrneho inštitútu a Francúzskeho inštitútu, v Galérii Statua a v Galérii Nedbalka.

Myšlienka organizovania prehliadok sochárskeho umenia vznikla podľa jeho zakladateľa, sochára, maliara a grafika Viktora Hulíka v roku 1996, keď Bratislava, ale najmä jej centrálna časť začala meniť svoju tvár a zo šedivého, nevľúdneho prostredia sa v priebehu pár rokov stalo príťažlivé miesto. Cieľom medzinárodnej prehliadky je predstaviť širokú škálu možností a podôb sochárskej tvorby rôznych generácií, od renomovaných tvorcov až po začínajúcich autorov či čerstvých absolventov výtvarných škôl. Vytvára tiež príležitosť k bližšiemu spoznávaniu iných kultúr prostredníctvom výtvarného umenia. Socha a objekt je zároveň jedným z mála medzinárodných podujatí v oblasti výtvarného umenia, ktoré sa na Slovensku konajú pravidelne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #socha #Viktor Hulík #Socha a objekt