Do drôteného vodného sveta môžete vstúpiť v Bratislave

Drôtený vodný svet možno vidieť v Primaciálnom paláci v Bratislave. Až do 29. septembra je tam otvorená letná výstava umeleckého drotárstva.

04.09.2017 07:00
drotárstvo výstava Foto:
Výstava umeleckého drotárstva je otvorená do 29. septembra.
debata

Špeciálnou témou piateho ročníka je drôtený vodný svet. Práve táto časť výstavy vznikla v spolupráci s Považským múzeom v Žiline, kde sa v júni konalo medzinárodné tvorivé stretnutie drotárov. Pochádza odtiaľ veľká časť rýb a vodných tvorov, ktoré sú umiestnené v čele miestnosti v obrovskom „akváriu“. Napĺňa ho množstvo morských aj sladkovodných obyvateľov, niektorí sú realisticky stvárnení, iní sú čírym výplodom fantázie. Hovie si tam aj morská panna s fajkou a stráži ho zadumaný vodník Samko v životnej veľkosti!

Druhú dominantu vytvára rozkošatený Strom, na ktorom vystrája rok po roku čoraz viac zvieratiek – spevavé vtáčiky, sovy, muchy, pavúky, včely, mravce, húsenica, netopier, veverička a iné zvieratká, tiež vytvorené z drôtu mnohými autormi. Návštevníci sa môžu tešiť z pohľadu na rôznorodé postavy a postavičky z rozprávok i bežného života, z predmetov dennej potreby prenesených do drôtu, ale aj drôtených zvieratiek všetkých druhov aj veľkostí, z hradov a klietok, z misiek aj gramofónu, šperkov, obrazov či klobúkov a topánok…

Návštevníci sa môžu tešiť aj na postavičky z... Foto: Tamara Kostovská
drotárstvo výstava Návštevníci sa môžu tešiť aj na postavičky z rozprávok.

Výstavu inštalovali sami drotári pod vedením kurátora, umeleckého drotára Jozefa Šaba. Projekt sa uskutočnil aj vďaka Spoločnosti Ferdinanda Martinenga, ktorej zakladateľ a veľký podporovateľ drotárskeho umenia Peter Kurhajec nedávno zomrel. V tomto roku nás opustila aj významná slovenská umelecká drotárka Remígia Biskupská, ktorej je venovaná vitrína s oceneniami a niekoľkými z jej nádherných šperkov. Výstava je otvorená od 10.00 do 17.00 hod. Vstup je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #Primaciálny palác #drotárstvo #vodník