BHS ponúknu aj klaviristu, čo pilotuje Boeing 737

Od konca septembra až do 15. októbra BHS ponúkajú množstvo výnimočných koncertov. Slávnosti otvorí aj uzavrie orchester Slovenskej filharmónie.

17.09.2017 16:00
Zubin Mehta Foto:
Dirigent Zubin Mehta.
debata

Úvodný koncert diriguje nový šéfdirigent nášho prvého symfonického telesa, charizmatický Angličan James Judd, sólistom je nemecký violončelista Alban Gerhardt, ktorého nemecký denník Tagesspiegel označil za čarodejníka, ktorý vie rozozvučať nástroj v majstrovskej virtuozite. Na záverečný koncert sa organizátorom podarilo získať hviezdneho dirigenta Juraja Valčuhu. Sólistom je taliansky klavirista Roberto Cominati, hosť na prestížnych koncertných pódiách. Zahrá Debussyho, pričom pozor – kritici hodnotia jeho interpretáciu impresionistov ako „vzrušujúcu impresiu, očarujúcu zmes vášne a vynikajúcej techniky". Roberto Cominati je, mimochodom, aj skvelý pilot Boeingu 737.

Zaujímavým tipom je tiež koncert pod taktovkou Američana Lawrencea Foestera, kde ako sólista vystúpi jeden z najväčších súčasných majstrov ovládania čierno-bielych klávesov – Evgeny Kissin (4. októbra). O získanie tohto umelca sa organizátori BHS snažili celé desaťročie. O Evgenyovi Kissinovi recenzenti píšu, že nebol zázračné dieťa, bol malým géniom. Je dokonalým virtuózom.

Slovenská filharmónia bude sprevádzať aj tenoristu, pre ktorého sú vysoké „céčka“ doslova hračkou. Americký tenorista Lawrence Brownlee patrí k najvyhľadáva­nejším belcantovým tenoristom sveta a prichádza v čase, keď od nadácie International Opera Awards získal prestížne ocenenie Operný spevák roka 2017 – teda „operného Oscara“. (Pre zaujímavosť Opernou speváčkou roka sa stala Anna Netrebko). Za dirigentským pultom bude šarmantná dáma, Talianka Speranza Scappucci.

BHS sú každoročne prehliadkou zahraničných orchestrov. Príde jeden z najprestížnejších svetových orchestrov Wiener Philharmoniker, ktorý si tento rok pripomína 175. výročie svojho založenia. Kritici označujú jeho hudobné kvality za nedostižné. Dirigovať bude jeden z najprominen­tnejších majstrov: Zubin Mehta (29. septembra). Petrohradský Orchester Mariinskeho divadla 14. októbra ponúkne francúzsko-ruský program pod taktovkou Valery Gergieva: Debussyho, Messiaena, Stravinského a Šostakoviča. V podaní Tonkünstler-Orchestra si vypočujeme legendárny opus Oliviera Messiaena Symfóniu Turangalîlu, dielo, ktoré na premiére spôsobilo mimoriadny rozruch, dielo mystické, k skomponovaniu ktorého primala Messiaena fascinácia mýtom o Tristanovi a Izolde. Na tomto koncerte v rámci veľkého symfonického orchestra budeme počuť aj zvláštny nástroj s názvom Martenotove vlny.

Samozrejme, vystúpia aj slovenskí umelci – Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Maria Košika. Na programe je aj dielo nedávno zosnulého Mariána Vargu – Musica concertante. Hudbu pre husle a orchester od deväťdesiatnika Ladislava Burlasa zahrá popredný slovenský husľový virtuóz Milan Paľa. Nebude chýbať Štátny komorný orchester Žilina s dielami Johanna Nepomuka Hummela a Alexandra Albrechta spolu so speváckym zborom Lúčnice; a súbor Solamente naturali sa predstaví tvorbou z obdobia baroka. A medzi 22 koncertmi sú aj komorné, na jednom z nich hosťuje aj vynikajúci český huslista Václav Hudeček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Zubin Mehta