Príbehy Igora Piačku sprevádzajú BIB

Vo vajnorskej Galérii TYPO&ARS je od 5. septembra k videniu výstava Igor Piačka – Príbehy (ilustrácie), ktorá potrvá do 19. novembra.

17.09.2017 12:00
debata

Je to sprievodná akcia medzinárodnej výstavy Bienále ilustrácií Bratislava 2017. Výtvarník Igor Piačka patrí k významným slovenským ilustrátorom. Charakterizuje ho dokonale prepracovaná kresba, postavy majú charaktery, pohyb, sú živo farebné. Pripomínajú skutočný život, ale zároveň sú umelecky pôsobivé. Jeho prejav sa veľmi hodí na vyjadrenie mýtov, preto často ilustruje významné knihy – biblické a historické – Andersena (Obrázková kniha bez obrázkov, Tisíc a jedna noc) a mnohé ďalšie. Každý vydavateľ sa na neho obrátil s vedomím, že jeho ilustrácie čitateľov pritiahnu, presvedčia a prekvapia. Kniha Príbehy dračích cisárov – Mýty starej Číny bola ocenená cenou detskej poroty na BIB v roku 1993.

Igor Piačka – Príbehy (ilustrácie). Foto: Galéria TYPO&ARS
Igor Piačka – Príbehy (ilustrácie) Igor Piačka – Príbehy (ilustrácie).

„Vďaka svojim schopnostiam mal Igor Piačka šťastie ilustrovať mimoriadne texty – Bibliu, Príbehy dračích cisárov – Mýty starej Číny, Hansa Christiana Andersena. Piačka sám ju vo svojej ilustračnej tvorbe pokladá za vrchol a rád sa k nej vracia. Fascinujúce, hlboké a rozsiahle texty, mapujúce predstavy Číny o vlastnom pôvode, kozmológia jednej z najväčších pôvodných kultúr tohto sveta sú inšpirujúce. Vydavateľ ponúkol nevídaný priestor ilustrátorovi a Piačka vytvoril udivujúce, prirodzené prostredie, obývané nádhernými aj odpudivými postavami. Sú schopné posilňovať vnímanie mýtov. V ich tvárach vidno vznešenosť, sústredenie, odhodlanie, lásku, očakávanie, múdrosť, nenávisť, podlosť, šibalstvo, bolesť, hnev, zlobu. Táto škála charakterov sa rozvinie pred vnímavým pozorovateľom, aby posilnila zážitok z mimoriadnej knihy,“ uvádzajú v pozvánke na výstavu, kde toto všetko je, jej organizátori.

Igor Piačka sa narodil v Třebíči (1962), v rokoch 1983–1989 absolvoval voľnú grafiku a knižnú tvorbu u prof. Albína Brunovského na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a v rokoch 1987–1988 Kráľovskú akadémiu krásnych umení v Bruseli (Belgicko). Po skončení štúdií pôsobil v rokoch 1990–2003 ako odborný asistent na Katedre grafiky VŠVU v Bratislave. Žije a tvorí v Pezinku, venuje sa maľbe, grafike, kresbe, známkovej tvorbe, knižným ilustráciám a návrhom na ex libris. Okrem mnohých výstav na Slovensku mal samostatné výstavy v Belgicku (Antverpy), Bulharsku (Sofia), Čechách (Jihlava, Mladá Boleslav, Náměšť nad Oslavou, Praha, Rožnov pod Radhoštěm), Číne (Peking), Poľsku (Krakov), Rumunsku (Bukurešť), Rusku (Moskva, Tula), Švajčiarsku (Ženeva), USA (New York), vo Veľkej Británii (Londýn). Získal už množstvo ocenení, napríklad – Cenu Ľudovíta Fullu za ilustráciu, Cenu za najlepší výtvarný návrh poštovej známky roka, Muránska planina, Cenu MK SR za vynikajúce ilustrácie ku knihe H. Ch. Andersena Tisíc a jedna noc, Cenu Ladislava Chudíka za dielo propagujúce šport a olympizmus atď. Výstava vo Vajnoroch zaujímavo dopĺňa BIB, stojí za výtvarný výlet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Piačka #Príbehy (ilustrácie)