Šperky môžu nielen zdobiť. Dokážu aj pomáhať

Hovorí sa, že čokoláda bude zjedená, kvety zvädnú, ale šperky vydržia. Svätá pravda. A z nášho ženského hľadiska platí aj to, že život je predsa príliš krátky na nosenie nudných šperkov. Je to tá malá vec, vďaka ktorej sa každá žena cíti byť výnimočná.

25.09.2017 07:00
Bibiana Hallová Foto:
Šperkárka Bibiana Hallová na návšteve v tureckej zlatníckej dielni.
debata

Bratislavská šperkárka Bibiana Hallová je dcérou elektrotechnického inžiniera a absolventkou elektrotechnickej priemyslovky v bratislavskej Dúbravke, na ktorú som celé detstvo hľadela z okna svojej izby. Útla blondína mala roky obchod s ozvučovacou technikou, čiže s vybavením pre muzikantov – reproduktory, mixážne pulty, mikrofóny. Jedného dňa jej manžel povedal, že v Starom Meste objavil zaujímavý priestor a spýtal sa jej, v čom by tam mohli podnikať. Keďže sa jej ako typickej žene páčili šperky a aj predtým si ich dávala vyrábať u známeho Dana Brunovského, ktorý mal v ateliéri šikovné umelkyne, nadchla sa práve pre túto tému.

Bibiana spočiatku začala chodiť na šperkárske kurzy k Dane Tóth. Odbor zlatník-klenotník na strednej odbornej škole technickej vyštudovala po štyridsiatke, aby jedinečné, na mieru ručne vyrábané šperky mohla tvoriť profesionálne. Perly a polodrahokamy v bohatej škále tvarov i farieb dopĺňa komponentmi zo striebra či pozláteného striebra. Každý šperk vyrobí len jediný raz a najradšej má veľké, dominantné náhrdelníky. Áno, pripúšťa, že to nie je jednoduchá práca, vytvárať šperky, najmä samotná technická realizácia v podobe ohýbania kovu či prevŕtavania perál.

Bolí krk, zápästia, oči už horšie vidia. Našťastie, žiadna žena nikdy nepovie: „V týchto šperkoch vyzerám byť tučná!“ V tom majú šperkári výhodu oproti módnym návrhárom. Mimochodom, Bibiana spolupracuje s Lýdiou Eckhardt, tvorí šperky k jej modelom na módne prehliadky a považuje to za veľmi inšpirujúce. Okrem toho robila aj šperky pre herečky či moderátorky ako Milka Vášáryová, Zdena Studenková či Soňa Müllerová alebo brošne pre dámy z konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ.

Najcennejším šperkom okolo maminho krku sú ruky jej dieťaťa. Bibiana na to nevyzerá, ale má 30-ročného syna, ktorý ju urobil babičkou. Jej 20-ročná dcéra Bibi Hall je speváčkou, skladá si vlastné pesničky, spieva pop, soul, džez či alternatívnu hudbu a určite o nej ešte budeme počuť. Zároveň bola maminým hudobným hosťom na minulotýždňovej vernisáži špeciálne vytvorenej kolekcie šperkov, ktorá sa konala v nitrianskom ARTin penzióne na úpätí Zobora. Výťažok zo vstupného a dražby jedného z náhrdelníkov značky Stylo bol venovaný združeniu NIE RAKOVINE na založenie pacientskej poradne v Nitre. Áno, šperky môžu aj pomáhať. Napokon, muži vedia, že sú výbornou prevenciou bolestí hlavy!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šperk #šperkárka #Bibiana Hallová