Na Univerzite Komenského uväznili Maleviča

V aule historickej budovy Univerzity Komenského v Bratislave sa vo štvrtok podvečer všetky pohľady upínali k tajomnej tmavej kocke o veľkosti 3 x 3 x 3 metre.

29.09.2017 14:57
debata

Dielo Rudolfa Sikoru Väzenie pre Maleviča si našlo trvalé miesto na akademickej pôde najstaršej a najväčšej slovenskej univerzity. Stane sa tak súčasťou života všetkých študentov, ale aj absolventov našej kľúčovej vysokej školy. Zveľaďovanie verejných priestorov umeleckými inštaláciami je u nás pritom vec stále málo vídaná.

Dielo Rudolfa Sikoru - Väzenie pre Maleviča si... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Dielo Rudolfa Sikoru Dielo Rudolfa Sikoru - Väzenie pre Maleviča si našlo trvalé miesto na pôde Univerzity Komenského.

Sikora Väzenie pre Maleviča vytvoril v rokoch 2004 až 2006 pre výstavu v Národnej galérii v Prahe. Po výstave v Prahe mala oň záujem okrem iných aj Galéria mesta Bratislava. "Nepodarilo sa nám to z prozaického dôvodu – je o päť centimetrov vyššie, ako priestory, kde sme ho chceli inštalovať. Bolo mi dlho ľúto, že takéto dielo nie je vystavené verejne,” povedal Ivan Jančár, riaditeľ galérie. Poukázal tiež na iróniu, že do školy umiestnili väzenie. "No je v tom kontrast, zvonku dielo pôsobí chladne, ale vnútri je to nekonečný slobodný priestor.” Potom už sa o slovo prihlásil sám autor, ktorý za sprievodu živej gestikulácie žartoval: "Keby som to väzenie otvoril a vyhodil Maleviča, mám celkom dobrú predstavu, koho tam zatvoriť.” Už vážnejšie dodal: "Ide o slobodu! Kto je vnútorne slobodný, tak prežije aj totalitu.”

S totalitnými režimami mali svoju skúsenosť aj Sikora, ktorý počas normalizácie nemohol vystavovať, aj Kazimir Malevič, predstaviteľ ruskej avantgardy, ktorého diela sa dostali na index za vlády Stalina (a na ktorého obrazy Sikora často odkazuje). Bude sa s dielom vedieť stotožniť publikum, generácia, ktorá totalitu nikdy nezažila? "Posolstvo je nadčasové. A som veľmi rád, že sa bude prihovárať práve študentom. Tí sú dnes obklopení množstvom vizuálnych podnetov, ale často ide len o grafický odpad. Možno takto časom nebudeme musieť chodiť do Viedne, aby sme videli, že vo verejných priestoroch to ide aj inak,” dodal výtvarník.

Dielo Rudolfa Sikoru - Väzenie pre Maleviča. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Dielo Rudolfa Sikoru Dielo Rudolfa Sikoru - Väzenie pre Maleviča.

Väzenie pre Maleviča získala pre univerzitu Nadácia ARS NOVA, ktorá sa od roku 2015 zameriava na dotváranie bratislavských verejných priestorov výtvarným umením. Vďaka nej už v priestoroch novostavby Slovenského národného divadla pribudla inštalácia Mateja Kréna Impluvium a v pasáži City Gate vystavený projekt Milana Pagáča Caverna luminosa.

Dielo Rudolfa Sikoru - Väzenie pre Maleviča. Foto: Pravda, Robert Hüttner
vystava vazenie pre malevica, rudolf sikora, Dielo Rudolfa Sikoru - Väzenie pre Maleviča.
debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Sikora #Väzenie pre Maleviča