Milánska výstava odhaľuje, ako maľoval Caravaggio

V Kráľovskom paláci v Miláne otvorili výstavu diel barokového búrliváka Michelangela Merisiho, známejšieho pod menom Caravaggio.

18.10.2017 09:00
debata
Výstava potrvá do 28. januára 2017. Na snímke... Foto: caravaggiomilano.it
Caravaggio Výstava potrvá do 28. januára 2017. Na snímke dielo Odpočinok na úteku do Egypta z roku 1597.

Výstava, ktorá potrvá do 28. januára budúceho roka, návštevníkovi okrem dvadsiatky diel tohto milánskeho rodáka ponúka aj pohľad do maliarovej dielne, napísal denník La Stampa. „Je to výnimočná výstava. Okrem toho, že bolo zhromaždených 20 jeho majstrovských diel, môže návštevník prejsť umelcovu tvorivú cestu, vstúpiť do jeho mysle,“ povedala agentúre AFP kurátorka Rossella Vodretová.

Infračervené a röntgenové snímky ukazujú všetky zmeny, opravy a na svetlo prinášajú „mnoho skrytých obrazov“. Ide o prvky, ktoré „maliar spočiatku do kompozície zahrnul, ale následne sa mu z rôznych dôvodov znepáčili a odstránil ich,“ spresnila kurátorka. Napríklad obraz Svätý Ján Krstiteľ zachytáva mladého sediaceho muža, ktorý sa otáča doprava. „Odborná verejnosť nechápala, prečo sa nachádza práve v tejto pozícii. Röntgenová snímka ukázala, že sa pôvodne otáčal za baranom, čo je jeho atribút, uvádza ako príklad Vodretová. A dodáva, že umelec napokon barana schoval.

Prostredníctvom vybraných citátov a dokumentov sa výstava tiež snaží odhaliť, akým človekom Caravaggio bol, jeho nepokoj a neurózy, poznamenáva kurátorka a pripomína, že išlo o „veľmi silnú osobnosť úplne osobitého razenia a ako maliarovi mu nebola cudzia nezáväznosť“.

Nemálo vystavených dokumentov sú záznamy z rôznych súdnych procesov, ktoré búrlivák a bitkár počas svojho krátkeho, ale intenzívneho života absolvoval, pripomína denník La Stampa. Nechýba ani súpis majetku, ktorý mu bol zhabaný, pretože neplatil nájomné. Tón výpovedí na súde je rovnako farbistý ako maliarove obrazy. „Kreténsky kornút,“ povedal Caravaggio a potom „zobral tanier s artičokami a praštil ho Pietrovi do tváre… a s pánombohom odkráčal.“

Dvadsiatku obrazov zapožičali z hlavných talianskych aj svetových múzeí. Svätú rodinu s Jánom Krstiteľom požičalo newyorské Metropolitné múzeum, Salomé s hlavou svätého Jána Krstiteľa dorazila z londýnskej Národnej galérie. V Miláne je vystavený aj obraz Extáza svätého Františka z konca 16. storočia, ktorý býva považovaný za medzník medzi manierizmom a barokom.

Caravaggio sa narodil v rodine zámožného stavebného majstra. Maľoval od detstva. Je považovaný za posledného veľkého náboženského maliara v Taliansku. Rozpracoval metódu šerosvitu – príhodne užíval kontrasty medzi svetlom a tmou. Pre jeho príklon k výtvarnému realizmu sa o ňom často tvrdí, že náboženské udalosti zniesol z neba na zem. Niektoré z jeho obrazov vo svojej dobe vyvolali škandály: modelom k Panne Márii mu údajne sedela prostitútka a jeho svätí majú nohy od blata.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miláno #výstava #maliar #Caravaggio