Byť mladým kritikom a dostať za to aj cenu? Nie je problém

Na Slovensku vzniká prvé ocenenie pre mladých kritikov súčasného výtvarného umenia, „Cena ASK?“. Ocenenie je súčasťou novovzniknutej Akadémie súčasnej kultúry (ASK)?, ktorej cieľom je vychovať novú generáciu umeleckých kritikov. ASK? je nová iniciatíva, ktorá sa nadviaže na skúsenosti Nadácie - Centra súčasného umenia z organizovania Ceny Oskára Čepana, informuje o tom webstránka súťaže Cena Oskára Čepana.

06.11.2017 12:00
art gallery Foto:
Cieľom ocenenia je vychovať novú generáciu umeleckých kritikov.
debata

Do Ceny ASK?, ktorú organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia, sa môžu prihlásiť do 23. novembra mladí kritici súčasného umenia do 39 rokov vrátane, bez ohľadu na ich vzdelanie. Prihlásiť môžu publikované aj nepublikované texty v slovenskom jazyku. Každý kandidát na cenu môže prihlásiť iba jeden text. Podmienkou je, aby reflektoval aktuálne témy slovenskej umeleckej obce či výstavy na Slovensku.

Porotcami, ktorí nebudú hodnotiť len samotný text, ale aj potenciál autora stať sa budúcim kritikom umenia, sú Michal Novotný, Michal Murin a Jana Németh. Všetci členovia poroty majú bohaté praktické skúsenosti s umeleckou kritikou. Víťaza prvého ročníka Ceny ASK? vyhlásia 30. novembra na otvorení výstavy minulých laureátov Ceny Oskára Čepana – dua Julie Gryboś a Barbory Zentkovej (2016) a Radka Brousila (2015), v Novej Cvernovke v Bratislave.

Súčasťou Akadémie súčasnej kultúry je aj séria troch celodenných workshopov zameraných na kritiku súčasného výtvarného umenia na Slovensku. Prvý bude 19. novembra počas Čepan víkendu v spolupráci s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre, jeho garantom bude Michal Novotný. Ďalšie workshopy sú v pláne v Bratislave a v Košiciach v nasledujúcich mesiacoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #cena #Cena Oskára Čepana #kritik umenia