V labyrintoch Dušana Kállaya ožíva tajomstvo

"Môj starý otec bol ten, kto mi ešte v detstve ukázal, že existuje okrem detských hier aj iná vznešená zábava – maľovanie," vyznal sa Dušan Kállay.

22.12.2017 12:00
debata

Maliar, ktorého poznajú milióny na všetkých kontinentoch. Presnejšie jeho originálne ilustrácie rozvíjajúce príbehy, ktorým vdýchol život svojou fantáziou. Ako šperkmi nimi dotvoril v priebehu viac ako štyroch desaťročí deväťdesiat kníh, ktoré vydávajú nielen slovenské, ale aj francúzske, japonské, nemecké, americké, talianske či švajčiarske vydavateľstvá. Pod názvom Labyrint imaginácie predstavuje výber z jeho tvorby výstava v košických Kasárňach/Kul­turparku.

Dušan Kállay: Dobšinského ľudové rozprávky Foto: ZUZANA JAROŠOVÁ
Dušan Kállay Dušan Kállay: Dobšinského ľudové rozprávky

„Často sa ma ľudia pýtajú, či pri ilustrovaní myslím na súčasné deti. Nie, snažím sa byť sám malým chlapcom. Ilustrovanie je azda jediná profesia na svete, pri ktorej môžete ostať malým bez toho, aby vás niekto podozrieval z oneskorenej puberty,“ priznáva Dušan Kállay, ktorý vkĺzol do sveta ilustrácií už počas vysokoškolských štúdií. A verný im ostal dodnes. Ako jediný slovenský výtvarník je majiteľom „ilustrátorského Oscara“ – tak zvyknú prezývať Cenu Hansa Christiana Andersena". No ocenení, ktoré získal svojou tvorbu, je nesmierne veľa. Napokon prostredníctvom jeho kníh začínajú objavovať svet a jeho tajomstvá nielen malí, ale dobrodružstvom imaginácie oslovuje aj dospelých.

Originály tridsiatich piatich ilustrácií dopĺňa dvanástka obrazov z cyklu Anonymi z Pompejí. Inšpirovala ho návšteva antického mesta, ktoré cez stáročia pripomína tragédiu a mystérium skazy. „Nájdeme v nich opäť autorovo fascinujúce putovanie tajomným labyrintom, zázrakom života a smrti, zrodu a zániku. A nástojčivé hľadanie zmyslu našej existencie v toku času a dejín,“ hovorí kurátorka Zuzana Jarošová.

„Sú veci viditeľné a neviditeľné. Človek nevidí všetko, ale aj malé neviditeľné veci si treba uvedomiť, tušiť, cítiť,“ dodáva Dušan Kállay. V jeho Labyrinte imaginácie možno stráviť príjemne vzrušujúce chvíle. V košických Kasárňach/Kul­turparku bude jeho výstava do 20. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #labyrint #Dušan Kállay