Vyšívaný animovaný film? Skúste to v galérii Artotéka

Nielen deťom je určený pripravovaný animovaný film Krížom krážom. Dielo, ktoré vzniká netradične vyšívaním, približuje počas februára galéria Artotéka bratislavskej Mestskej knižnice.

07.02.2018 07:00
Krížom krážom Foto:
Cieľom projektu Krížom krážom je oživiť tradičnú krížikovú výšivku v animovanej tvorbe.
debata

Galéria, ktorá sídli v podkroví knižnice na Kapucínskej 1 v bratislavskom Starom Meste, prináša k výstave Krížom krážom: Work in Progress dva sprievodné workshopy, ktorými sa záujemcovia môžu zapojiť do vzniku filmu. Ako ďalej agentúru SITA informoval autorský tím filmu Krížom krážom, účastníci tvorivých dielní si vyskúšajú, ako vzniká ručne vyšívaná animácia. Workshopy sa uskutočnia už v stredu 7. februára a následne v nedeľu 18. februára, vždy od 15:00 do 19:00. Z kapacitných dôvodov je potrebné sa na workshopy vopred registrovať prostredníctvom webstránky www.krizomkrazomfilm.sk. Svoje vyšité diela si účastníci môžu nielen odniesť domov, ale s pomocou lektorov im tiež vdýchnu virtuálny život.

Hlavnými hrdinami pripravovaného animovaného filmu Krížom krážom sú podľa jeho tvorcov ručne vyšívané lesné zvieratká, ktoré prežívajú lásku, nenávisť, pýchu aj žiarlivosť a ďalšie city vlastné ľuďom. Bájkový príbeh sa odohráva na ploche vyšívacej kanavy, na ktorej vyrastá les. Žije v ňom kozľa, ktoré spolu s ostatnými zvieracími hrdinami zažíva rôzne dobrodružstvá. „Film vzniká pre deti a deti v nás, ktoré veria, že dobro nakoniec vždy vyhrá nad zlom. Jednotlivé príbehy sú voľne inšpirované ľudovou slovesnosťou,“ dodávajú v tlačovej správe k výstave a vznikajúcemu filmu jeho tvorcovia. Na vzniku vyšívaného animovaného filmu Krížom krážom sa podieľa Nina Rybárová ako režisérka a autorka námetu a výtvarného spracovania, tiež Tomáš Rybár (grafický dizajn a animácia), Barbora Németh (scenár), Branislav Laho (hudba), propagáciu má na starosti a výstavu kurátorsky pripravila Zuzana Duchová.

Výstava je pre záujemcov otvorená do 28. februára počas pracovných dní od 8:00 do 19:00. Jej návštevníci sa nielen zoznámia s námetmi animovaného filmu, no zblízka nazrú aj do procesu jeho vzniku. Približujú ho vystavené „storyboardy“, výtvarné návrhy, ukážky zo vznikajúcej animácie či animačné gagy. „Autori oživujú tradičnú krížikovú výšivku, zároveň sa však snažia neostať iba v rovine folklóru. V animácii pracujú aj s modernými prvkami, kombinujú obrusové vzory starých mám s pixelovou grafikou a poetikou starých videohier,“ dodáva sa tlačovej správe.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #animovaný film #výšivka #Krížom krážom #Artotéka