Grafiky, čo vzrušujú pohybom

Prísny poriadok, ktorý sa postupne premieňa na chaos. Počiatočný chlad sa roztápa, každá premena vynáša ako vzdušný prúd imagináciu stále vyššie.

13.02.2018 12:00
debata

Do sveta zbaveného stôp reality, zato vzrušujúceho imaginárnym pohybom a tušeným dobrodružstvom. Aj také pocity vyvolávajú počítačové grafiky Viktora Hulíka, ktoré predstavuje bratislavská Galéria Z. „Tvorba je pre mňa hrou. Za úžasne príťažlivý považujem moment premeny,“ hovorí pre Pravdu Viktor Hulík.

Viktor Hulík, ktorý sa venuje aj tvorbe... Foto: ARCHÍV VIKTORA HULÍKA
Viktor Hulík Viktor Hulík, ktorý sa venuje aj tvorbe objektov, vystavuje počítačové grafiky.

Časom vymenil paletu a štetce za iné médium – koláž. Umelecké hľadanie mu otvorilo cestu k počítačovej grafike. „Sústredil som sa na mapovanie problému poriadku a chaosu, kompozície a dekompozície, konštrukcie a deštrukcie. Ľudia sa ma pýtali, prečo nepoužívam počítač, ktorým by som mohol zachytiť jednotlivé fázy rozkladu obrazu. A to sa dá veľmi dobre urobiť v grafickom programe. Môžem kombinovať jednotlivé sekvencie z obrázkov, vzájomne ich prelínať, stláčať, roztláčať a vytvárať nové grafiky, pričom počiatočný obraz je stále čitateľný,“ pokračuje Viktor Hulík.

Vyrastal v období, keď bola u nás kybernetika „pavedou“. A moderné technológie vyhradené len výskumným laboratóriám či armáde. Do tajov počítačov sa nechal zasvätiť vlastnými deťmi. A možnosti, ktoré našiel, začal okamžite využívať. „Autorským vkladom výtvarníka je všetko – od počiatočnej myšlienky, konceptu a zámeru diela. Počítač so svojím kresliarskym programom umožňuje realizovať zámer bez použitia štetca, ceruzky či pravítka,“ vysvetľuje, odmietajúc naivnú predstavu, že technológie tvoria samy.

Za vášnivým objavovaním vo sfére abstraktnej geometrie vidí racionálne založenie svoje povahy. „Geometria v sebe neopakovateľným spôsobom spája krásu logiky a možnosti grafického znázornenia, ktoré poskytujú priamy vizuálny vnem, evokujúci pocit krásna. Je všade okolo nás, geometria tvorí mikro- aj makrokozmos. V minulosti sa dokonca verilo, že má božský pôvod,“ konštatuje.

Z jednoduchých línií, čistých geometrických tvarov, rastrov a štruktúr vytvára kompozície, v ktorých možno nachádzať aj príbehy. „Je to ako v klasickej hudbe. Pri jej počúvaní obyčajne nechávate priestor svojej predstavivosti a fantázii. To isté platí aj v každom inom abstraktnom prejave, teda aj pri geometrickej abstrakcii. Niekde možno ,vystopovať' príbeh, nadväznosť či kontinuitu, inde zas samostatné príbehy. Ak sa dá, vždy ma láka vyjadriť zámer vo väčších sériách, čo mi umožňuje komplexnejšie spracovanie myšlienky,“ hovorí Viktor Hulík.

Viktor Hulík, ktorý sa venuje aj tvorbe... Foto: ARCHÍV VIKTORA HULÍKA
Viktor Hulík Viktor Hulík, ktorý sa venuje aj tvorbe objektov, vystavuje počítačové grafiky.

Pri pohľade na jeho grafiky sotva komu napadne, že je aj autorom Čumila. „Považujem ho za úsmevný gag, milé odbočenie z môjho výtvarného programu, ktorému sa venujem už veľmi dlho. Prečo by nemohlo aj vo výtvarnom umení platiť to, čo napríklad v hudbe, kde si spevák pokojne zájde do úplne iného žánru? Umenie sa robí pre diváka a Čumil prekonal všetko, čo som doteraz vytvoril, ale myslím to trošku v úvodzovkách,“ s úsmevom dodáva výtvarník, ktorý vystavuje častejšie v zahraničí ako doma. Začiatkom apríla bude medzi viac ako dvetisíc umelcami jediným zo Slovenska, ktorého diela vystaví ArtFairParis v Grand Palais. Výstava Viktora Hulíka Počítačová grafika bude v bratislavskej Galérii Z do 25. februára.

<AF>Viktor Hulík, ktorý sa venuje aj tvorbe objektov, vystavuje počítačové grafiky. <PF>FOTO: ARCHÍV VIKTORA HULÍKA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Hulík #Galéria Z