Noc architektúry vrhne svetlo na prácu študentov

Ukázať odbornej a širokej verejnosti výsledky práce budúcich architektov, otvoriť diskusiu o našom verejnom priestore a architektúre ako takej.

15.02.2018 09:07
debata

Aj to je cieľom podujatia Noc architektúry, ktoré vo štvrtok od 17. hodiny už po 14. raz zmení budovu Fakulty architektúry STU v Bratislave na galériu toho najzaujímavejšieho, čo pod jej strechou za posledný semester vzniklo, no významom zároveň ďaleko presahuje múry stavby.

Zimná edícia Noci architektúry sa bude konať v... Foto: ARCHTUNG
Noc architentúry Zimná edícia Noci architektúry sa bude konať v priestoroch Fakulty architektúry STU v Bratislave.

Noc architektúry je multižánrová platforma fungujúca na princípe prieskumu, teda verejnej prezentácie semestrálnych prác, ktorý je bežný napríklad na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Prečo je dôležité, aby ľudia spoznali aj tvorbu mladých architektov? "Fakulta architektúry vychováva najmladšiu generáciu budúcich architektov. Zoznamujú sa tam s architektúrou a škola formuje ich osobnosť,“ pripomína Elena Šoltésová z tímu Archtung, ktorý podujatie organizuje.

Podľa jej slov prináša možnosť ukázať výsledky svojej polročnej práce pre študentov aj pocit zadosťučinenia: "Na jednej strane môžu byť hrdí a podeliť sa o to s verejnosťou, druhou stránkou veci je to, že veľa zo zadaní vyplýva z reality, takže nejde o žiadne vymyslené projekty. Ide napríklad o obytné domy, urbanistické koncepty, pričom množstvo sa týka Bratislavy. Študenti teda pracujú s projektmi, ktoré sú pre architektov reálnymi zadaniami už aj v praxi. Našou snahou je poukázať najmä na kvalitu, ktorá na škole vzniká.“

Verejné súťaže na množstvo spôsobov

Zimnej edícii Noci architektúry bude dominovať diskusia o architektonických súťažiach, jednej z najskloňova­nejších tém v tejto oblasti. Podľa Eleny Šoltésovej je pri súťažiach veľkým problémom najmä nevedomosť: "Mnoho ľudí netuší, ako architektonické súťaže fungujú. Nastavený systém je u nás trochu komplikovaný a takisto je ich menej ako povedzme v zahraničí, aj keď sa to za posledné roky posunulo vpred. Ústredná téma nadväzuje aj na súťaž Cheddar, ktorú organizujeme už po tretí raz. Je to variácia na Ceny CE•ZA•AR a súťažia v nej všetky vystavené práce v kategóriách architektúra, urbanizmus a dizajn. Nezáleží na tom, či je niekto prvák, alebo má diplomový projekt, záleží na kvalite návrhu.“

Fakulta architektúry STU je sama osebe unikátnou stavbou, ktorá patrí medzi vrcholné diela slovenského architekta Emila Belluša. Hneď oproti sa nachádza jeden z ďalších architektonických skvostov Bratislavy – Námestie slobody ľudovo nazývané aj Gottko, ktoré čoskoro práve vďaka súťaži čaká revitalizácia. "Aj keď je fakulta architektúry Gottku najbližšie, paradoxne trvalo dosť dlho, kým sa súťaž vôbec vypísala. Námestie slobody je pravidelne témou nejakého ročníka a v rámci prieskumu sa mu niektoré z prác budú určite venovať. Čo sa týka diskusií, chceli sme sa na tému súťaží pozrieť skôr zo širšieho hľadiska. Jeden názor má odborník, ktorý sedí v komisii, iný pohľad má developer, ktorý chce súťaž vyhrať, a iný zase architekt ako koncepčný plánovač,“ približuje Šoltésová.

Svoje projekty predstaví aj dánsky... Foto: RASMUS HJORTSHØJ
noc architektúry Svoje projekty predstaví aj dánsky architektonický ateliér COBE.

Práve diskusie s odborníkmi sú pridanou hodnotou večernej prehliadky študentských prác. V rámci Noci architektúry sa predstaví napríklad česká platforma Superstudio Contest organizujúca netradičnú 24-hodinovú formu súťaženia či napríklad architekt Peter Lenyi z ateliéru 2021, ktorý porozpráva o skúsenostiach a aktívnej iniciatíve v organizovaní verejných súťaží. Vrcholom večera bude podľa Šoltésovej prednáška dánskeho architektonického ateliéru COBE: "Ide o progresívnu platformu, ktorej sa darí vyhrávať množstvo súťaží. Čo je však najdôležitejšie, celkom inak vnímajú kontext verejného priestoru, miesta, kde sa má architektonické dielo vôbec postaviť. Prierez rôznych pohľadov bude určite zaujímavý.“

Keď má mesto plán

V rámci programu predstaví svoj Plán Bratislava aj architekt a aktivista Matúš Vallo. "Pre mesto je to obrovský prínos. Ide o komplexnú víziu, nielen čiastkové riešenia problémov, ktoré v hlavnom meste aktuálne najviac ,horia‘. Výsledkom bude knižka, no hlavne je to reálny plán, ktorý združuje odborníkov na jednotlivé témy,“ kvituje iniciatívu Šoltésová.

Podľa jej slov sa povedomie o architektúre ako trvalej hodnote postupne zvyšuje: "V poslednom období nás potešila napríklad výstava o Fridrichovi Weinwurmovi v Slovenskej národnej galérii. No snažíme sa o to aj my. Za sedem rokov, čo podujatie organizujeme, sa zmenilo vnímanie nielen v rámci verejnosti, ale aj v rámci samotnej fakulty. Keď som ešte ako študentka spravila školský projekt, išli sme na pár výstav, možno do Viedne, no nakoniec práca zostala v šuplíku. Takisto sme nemali ani toľko príležitostí prihlásiť sa do súťaží ako teraz. Nocou architektúry sa snažíme ukázať, že architektúra tu je a bude omnoho dlhšie ako my,“ dodáva.

Noc architektúry, ktorú z verejných zdrojov podporil aj Fond na podporu umenia, ponúkne okrem sprievodných prednášok, diskusií a workshopov aj hudobný program. Ten sa v neskorých nočných hodinách presunie do centra mesta, konkrétne do klubu Fuga a baru Bukowski.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Noc architektúry