V Galérii u anjela provokujú predstavivosť madony aj víly

Noc plná mágie, v ktorej ožívajú tajomné čary a zázraky sa stávajú skutočnosťou. Svetlá ohňov tu a tam vytiahnu z temnoty krásnu tvár, nadpozemskú postavu, zvedavé aj vyľakané oči.

08.03.2018 09:00
debata
Výstava Miliny Zimkovej a Norberta Kelecsényiho... Foto: Galéria u anjela
Milina Zimková Madona s gorálmi Výstava Miliny Zimkovej a Norberta Kelecsényiho potrvá v Galérii u anjela do 15. marca (na snímke dielo Miliny Zimkovej: Madona s gorálmi).

Svätojánska noc Miliny Zimkovej vťahuje fantáziu do neskutočného sveta záhad. Na podstavci z nábojníc spočívajú nádherne plné prsia, kvôli akým by podstúpila plastiku nejedna mladá žena. Vyrastajú z nich mohutné jelenie parohy, ktorými by sa rád pochválil hociktorý vášnivý nimród. Netradičnému a vtipnému „loveckému pomníku“ dal Norbert Kelecsényi názov Poľovníkov sen. Umelecký a manželský pár predstavuje svoju najnovšiu tvorbu v kežmarskej Galérii u anjela.

„Každý z nich má svoj vlastný autentický svet, v ktorom si navzájom nekonkurujú, ale podporujú sa a spoločne rastú. Panuje tu vzácna zhoda, nie však idyla, ale vzájomné pochopenie a synergia. Odveké puto a protiklad mužského a ženského princípu,“ hovorí kurátorka Carmen Kováčová.

Lúčna krásavica, Mystická hodina, Benátske zrkadlo, Februárová svadba, Fialové potešenie… Už názvami provokuje Milina Zimková predstavivosť. Neurčuje však chodníčky, ktorými by sa mala divákova obrazotvornosť uberať. Záleží na jeho zážitkoch, emóciách a poznatkoch, po ktorých sa vyberie. Dcéra maliara Ondreja Zimku a herečky Milky Zimkovej netají očarenie prírodou, rozprávkami, zabudnutými kultúrami i mytológiou. Priznáva aj inšpiráciu fašiangovými motívmi Vladimíra Kompánka, na poctu ktorého vytvorila celý cyklus. Pred jeho zemitými farbami však jej maškary hýria výraznými farbami. „Celé výjavy tak posúva až k fantastickým karnevalovým scénam,“ osvetľuje kurátorka.

V Zimkovej kolekcii najnovšej tvorby však vládnu madony. „Nepredstavujú primárne náboženský motív, ale aj prehistorický a ženský princíp. Pohanské modly, pravoslávne ikony obklopené hviezdnym prachom… Nevesty a matky rozprávajú nanovo príbehy ženského rodu. Majú v sebe niečo z anjelov, čarodejníc, veštíc či krásnych zvodkýň,“ pripomína Carmen Kováčová. „Madona je v mojom ponímaní silná žena, ktorá dokáže zvládnuť všetko. Vlastne sú to pocty ženám,“ pridáva Milina Zimková.

Dobrodružné putovanie svetom pod morskou hladinou ponúka Norbert Kelecsényi. Jeho dominantou sú ležiace či stojace morské panny, ktoré dôverne oslovuje menami ako Monča, Gitka či Adela. Nechýba ani vládca všetkých morí mocný Poseidon. Do nadpozemských výšok zas láka okrídlený bojovník s vyšportovaným telom a Ikarovými krídlami (Anjel) či okrídlená kráska ladnými krivkami odkazujúca na antické bohyne (Anjel s meteoritom).

Pomedzi ne sa prepletajú štíhle a krehké dievčatká, malé tanečnice a baletky v kratučkých sukničkách s detsky rozmarnými aj bláznivými účesmi. Základným materiálom jeho plastík je zväčša vysoko leštený kov – bronz, hliník, antikoro a železo. „Mužské torzá sa stali jeho ikonickou značkou. Poľahky objavíme aj odkaz na Rodina či obdiv k strojom a technike, ktorý ho sprevádza celou tvorbou,“ dodáva kurátorka.

Vstúpiť do magického sveta ponúkajúceho nekaždodenný zážitok a provokujúceho predstavivosť možno na výstave Miliny Zimkovej a Norberta Kelecsényiho, ktorá bude v kežmarskej Galérii u anjela do 15. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #Galéria u anjela #Milina Zimková #Norbert Kelecsényi