Vesmír v barokovom kaštieli

Vesmír v orechovej škrupinke. Názov jednej zo slávnych kníh nedávno zosnulého britského teoretického fyzika Stephena Hawkinga. Brilantný vedec, jeden z najvplyvnejších mysliteľov našej doby, v nej širokému publiku zrozumiteľným, popularizačným jazykom objasňuje tie najzložitejšie princípy, ktorými sa riadi náš vesmír.

21.03.2018 09:00
debata
Veľkú retrospektívnu výstavu maliara a... Foto: Adrian Bereš
Martin Kellenberger Veľkú retrospektívnu výstavu maliara a ilustrátora Martina Kellenbergera si možno pozrieť už len do nedele 25. marca v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici.

Rovnaké otázky inšpirujú mnohých, aj známeho slovenského výtvarníka Martina Kellenbergera. Dôkazom je jeho rozsiahla výstava Vesmírna štatistika v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici, ktorá sa po takmer dvoch mesiacoch končí v nedeľu.

Kto sme? Kam kráčame? Ako to celé funguje? Čo robí ľudí ľuďmi? Iba niektoré z hlavných otázok, ktoré možno vybadať v tvorbe Martina Kellenbergera. Azda by sme mohli povedať, že na to ide podobne ako Hawking v spomínanej knihe. Jeho pátranie po odpovediach zhmotnené do obrazov je totiž rovnako pestré, dobrodružné i vtipné. Predovšetkým však identicky zrozumiteľné, a to bez rozdielu veku. Divák to zbadá okamžite. Ten citlivejší, vnímavejší a pozornejší navyše môže v obrazoch prečítať aj dávne príbehy ľudstva, objaviť starobylé symboly, dekódovať skryté odkazy… Logom výstavy je rovnomenné dielo Vesmírna štatistika. Zobrazuje nekonečnú špirálu, ustavičný tok energie, nikdy nezastaviteľný – večný kolobeh života. Skutočnosť či sen? Azda oboje. „Bez snívania by sme neboli tým, čím sme,“ hovorí výtvarník nielen o žiarivom žltooranžovom akryle v hlavnej sále galérie.

Veľkú retrospektívnu výstavu maliara a...
Vesmírna štatistika Martina Kellenbergera.
+6Vesmírna štatistika Martina Kellenbergera.

Esenciou snívania v Kellenbergerovej tvorbe, povedzme i akýmsi jeho osobným logom, je bájny okrídlený kôň Pegas. Preto na takejto rozsiahlej výstave nemôže chýbať. V Senici ich možno uvidieť niekoľko: Pegasa pre Vincenta, Víťazného, Jarného, Slovenského, Pegasa s krídlami antiky… Vážne témy reprezentujú aj ďalšie maľby, napríklad obrazy Desatoro, Odyseus v babylonskej veži, Argonauti, Adam a Eva, Muž oslepený civilizáciou či Muž na chrbte moci. „Grécki hrdinovia nás učili, čo je vytrvalosť, cieľavedomosť, spravodlivosť, vernosť, viera, nádej, obeta… Dávali nám základné hodnoty. To sú ozajstné piliere civilizácie,“ povedal Martin Kellenberger vlani v novembri vo veľkom rozhovore k svojim šesťdesiatym narodeninám pre Pravdu.

Jeho veľkú retrospektívu v Senici tvorí vyše 70 malieb, okolo 20 grafík a zhruba pol stovky obrazových blokov – výberov z bohatej ilustrátorskej tvorby. Tak ako bez Pegasov nebola by totiž Kellenbergerova výstava kompletná ani bez​ ukážky jeho tvorby pre knižné vydavateľstvá. A tak možno v Záhorskej galérii obdivovať aj jeho typické, farebne i námetovo bohaté, rozšantené ilustrácie z publikácií pre deti; za všetky spomeňme aspoň knižky Rozprávky z čarovnej záhrady, Slovenské obrázkové povesti, Vrabčí kráľ, Emil a detektívi, Šťastenko a Zlomor, Babka a kocúrik Gíra, Maľovaná abeceda.

„Martina Kellenbergera inšpiruje široký okruh tém: vesmír, príroda, história, najmä antická či biblická, ale tiež súčasnosť poznačená modernou technikou. Naliehavosť tém však dokáže pretlmočiť do pútavých, farebne šťavnatých, hravých a mnohoznačných príbehov,“ tvrdí kurátor výstavy a riaditeľ galérie Štefan Zajíček.

Oplatí sa prísť. Vesmírna štatistika v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici je výstava, na ktorú môžete zobrať aj deti či vnúčatá. Určite sa nebudú nudiť. Osobitý, nesmierne bohatý tvorivý vesmír významného maliara a ilustrátora Martina Kellenbergera akurát neponúka v orechovej škrupine, ale v majestátnom barokovom kaštieli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Senica #výstava #Martin Kellenberger #Vesmírna štatistika