Kreslený humor má víťaza. Jeden Zlatý súdok ostal doma

Namiesto Yorickovej lebky drží Hamlet tácku s dvoma pohármi piva a rozhutuje: Two beer or not two beer... Socha zadumaného Mysliteľa Augusta Rodina zviera v ruke, o ktorú si opiera otáznikmi zaťaženú hlavu, čašu speneného moku. Z bohatej peny na pivnom krígli si urobila sliepka hniezdo, do ktorého znáša vajíčka. Aj kresby Lothara Otta, Pavla Taussiga a Partona súperili o Zlatý súdok. Výsledky 24. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo vyhlásili už tradične 1. apríla v priestoroch Šarišskej galérie v Prešove.

03.04.2018 07:00
Zlatý súdok Jozef Storinský Foto:
Tretia cena ostala doma, porota ňou ocenila prácu Jozefa Storinského.
debata

„Napriek tomu, že budúci rok – ak sa teda nestane nič nepredvídané – dovŕši Zlatý súdok štvrťstoročie svojej existencie, záujem autorov neklesá. Naopak, len oproti predchádzajúcemu ročníku, keď porota hodnotila 214 prác deväťdesiatich autorov z dvadsiatich ôsmich krajín, sme v tomto roku zaevidovali výrazný nárast súťažiacich,“ hovorí zakladateľ a konateľ medzinárodnej súťaže Fedor Vico. Svoje slová dokladá číslami: záujem nielen o výhry, ale aj o prezentáciu na medzinárodnom fóre malo 154 autorov z tridsiatich siedmich štátov, ktorí do súťaže poslali 441 kresieb. Na prešovskú adresu dorazil kreslený humor z piatich kontinentov, aj z takých exotických končín ako Indonézia či Kolumbia.

„Socha slobody, ktorá má namiesto fakle pivo, toho už bolo nakresleného veľa. Aj tento rok dorazil obrázok symbolu Spojených štátov v úlohe čašníka. Každého zvádzajú základné prvky ako pena, ovečky, mraky atď., po výtvarnej stránke sú však na rôznej kvalitatívnej úrovni. Bola by z toho naozaj veľká výstava. Pri hodnotení nás však zaujíma hlavne originálny nápad, ktorý ide ruka v ruke s vynaliezavým výtvarným spracovaním,“ pokračuje Fedor Vico v rozprávaní pre Pravdu.

Kresba, ktorá vyniesla Valeriovi Tarasenkovi 2....
Chorvátskemu karikaturistovi a dizajnérovi...
+1Tretia cena ostala doma, porota ňou ocenila...

Veľkú cenu/Grand Prix si prevzal Dariusz Dabrowski z Poľska. Prvá cena poputuje do Chorvátska, získala ju kresba Mojmira Mihatova. Aj druhá cena odišla do zahraničia na adresu Valerija Tarasenka z Ruska. Tretia ostala doma, dostala ju kresba Jozefa Storinského. Dvanásť čestných uznaní sa rozletelo po svete. „Keď už máme kresby na stole, je mi proste ľúto, aby sme nedali najavo, že sme si všimli kvalitu,“ konštatuje konateľ súťaže.

Čestné uznania podľa neho udelili aj tak trošku zámerne. „Keď ho dostane niekto povedzme z Indonézie, Uzbekistanu alebo Kolumbie, pochváli sa doma aj v médiách. A keď upresní, že je to cena zo Slovenska, tak všetci začnú hľadať na mape, kde to Slovensko je a kde vlastne leží Prešov,“ vysvetľuje Fedor Vico.

Porota udelila aj dve zvláštne ceny – Cenu Pivnej galérie Prešov si vyslúžila kresba Henryka Cebulu z Poľska a Cenu Igora Ševčíka si odniesol Fero Mráz. „Laureátom v mene poroty gratulujem, neoceneným posielam úprimné ospravedlňujúce prepáčte,“ uviedol na záver slávnostného vyhlasovania výsledkov Zlatého súdka 2018 predseda poroty žurnalista Jozef Jurčišin.

„Mohlo by sa zdať, že za takmer štvrťstoročia by sa mohla téma vyčerpať, ale nie je to tak. Smäd pretrváva a téma je snáď nevyčerpateľná. Dokazuje to aj veľké spektrum obrázkov, ktoré predstavuje aktuálna výstava,“ dodáva konateľ medzinárodnej súťaže. Výstava Zlatý súdok, ktoré predstavuje ocenené kresby a výber z najzaujímavejších prác 24. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo, bude v Šarišskej galérii v Prešove najmenej do konca apríla. Je sa na čo pozerať, je o čom premýšľať, je sa na čom zasmiať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karikatúra #Zlatý súdok #Dariusz Dabrowski #Jozef Storinský