Web umenia je opäť bohatší. O zbierky Moravskej galérie

Na Webe umenia možno od začiatku leta obdivovať zbierky Moravskej galérie v Brne. Zdigitalizovaná kolekcia takmer 5 000 diel vo vysokom rozlíšení obsahuje množstvo výtvarných techník od olejomalieb cez rôzne typy grafík a kresieb, kníhtlače, karikatúry, keramiku, nábytok, šperk, masky a remeselné artefakty z Európy, Blízkeho aj Ďalekého východu.

25.07.2018 14:00
Moravská galéria Foto:
Vo fonde Moravskej galérie sú zastúpení významní českí výtvarníci ako Emil Filla, Alfons Mucha, Josef Čapek, Josef Lada a mnohí ďalší.
debata

Vo fonde Moravskej galérie sú zastúpení významní českí výtvarníci ako Toyen, Emil Filla, Alfons Mucha, Josef Čapek, Josef Lada, Josef Mánes, Josef Váchal, Bohumír Matal, Václav Špála, Vilemína Podhajská a mnohí ďalší. Agentúru SITA o tom informovala Slovenská národná galéria, ktorá Web umenia ako jeden z výstupov digitalizácie v slovenskej kultúre prevádzkuje.

Ako ďalej informovala národná galéria, prvou kolekciou diel zo zbierok Moravskej galérie je prehľad tvorby modernistických autorov spojených s Brnom. Rôzne podoby výtvarnej avantgardy, abstrakcie či karikatúry priblížia návštevníkom Webu umenia medzivojnovú atmosféru Brna, ktoré bolo v tom čase centrom moderného umenia medzinárodného významu, dokonca progresívnejšie než hlavné mesto Praha, upozornila SNG. Kolekcia diel zo zbierok Moravskej galérie obsahuje ukážky z tvorby niekoľkých autorov spojených s Brnom v prvej polovici 20. storočia. Vychádza zo siedmej kapitoly publikácie Moravská národní galerie s názvom Univerzálny alebo lokálny modernizmus?

Web umenia, ktorého vynovenú verziu spustila SNG v júni 2015, je jedným z výsledkov projektu Digitálna galéria. Jeho denná návštevnosť bola vlani 367 ľudí, pričom v roku 2016 to bolo 286 denne. Vlani sa tiež spustila aj anglická verzia webu, z ktorého sa dajú sťahovať a napríklad aj v médiách publikovať zdigitalizované umelecké diela. V súčasnosti je ich k dispozícii približne 65-tisíc.

Projekt je zaujímavý aj pre zahraničie. Dokazuje to fakt, že tím z lab.SNG, ktorý je platformou národnej galérie pre výskum a vývoj digitálnych technológií v galériách a múzeách, vlani oslovila so žiadosťou o pomoc pri tvorbe webstránok, online katalógov či virtuálnych kolekcií Moravská galéria v Brne, Pamätník národného písomníctva v Prahe i pražská Národná galéria a záujem o spoluprácu má aktuálne aj Galéria stredočeského kraja (GASK) v Kutnej Hore. Tohtoročnou novinkou, ktorá nadväzuje na projekt Webu umenia a rozširuje jeho možnosti, je projekt oddelenia digitálnych technológii SNG na sociálnej sieti Facebook, ktorý prináša služby špičkovej umeleckej tlače za symbolické ceny.

debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #SNG #web umenia #Moravská galéria v Brne