Jubileum SNG sa zmení na malý letný festival Živijó!

Aj keď je ženského rodu, netreba sa ostýchať. Jej vek možno pokojne prezradiť. Slovenská národná galéria bude mať sedemdesiat. „Jubileum oslávime v dobrej kondícii, tá fyzická teraz trochu kríva,“ hovorí riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

27.07.2018 14:00
SNG Premostenie Vladimír Dedeček Foto: ,
Obdivované i preklínané tzv. Premostenie – architekti zo Západu chodili Dedečkovu prístavbu obdivovať, domáci ju kritizovali ako relikt komunizmu, ktorý treba zbúrať.
debata

Čo považuje za achillovu pätu našej vrcholnej galerijnej inštitúcie? „Priestorové provizórium. Momentálne funguje len Esterházyho palác,“ vysvetľuje pre Pravdu. Ten získala galéria až v roku 1990 a v polovici prvého desaťročia 21. storočia nevyhnutná rekonštrukcia ho na dva roky zatvorila.

Keďže z galerijného komplexu sa stalo veľké stavenisko, sobotňajšia narodeninová oslava nebude napodobeninou opulentného výstavného a zážitkového hodokvasu spred desiatich rokov. Trávnik pred Vodnými kasárňami už pred tromi rokmi zabrali stroje a stavbári, ktorí pracujú na rekonštrukcii, dostavbe a modernizácii celého areálu. „Oslavy budú skromnejšie, ale veľmi sme chceli vyjsť von,“ pokračuje. V priestore pred Esterházyho palácom vyrastie stan, v ktorom sa budú podávať nápoje a jedlá, okolo rozložia stolíky zo stoličkami, aby ľudia nemuseli chodiť do kaviarne Berlinka.

Predtým, ako sa Vodné kasárne zmenili začiatkom... Foto: archív SNG
Vodné kasárne SNG Predtým, ako sa Vodné kasárne zmenili začiatkom 50. rokov na galériu, sídlila v nich tančiareň Taranda.

„Chceme, aby narodeninová oslava mala festivalový švih,“ hovorí Alexandra Kusá. Aj preto naservíruje malý letný festival Živijó!, ktorý sa rozbehne o 18. hodine, program plný výstav, hudby, stretnutí a zaujímavostí, ktoré budú ponúkať art kiosky rozmiestnené vo výstavných priestoroch na všetkých troch poschodiach Esterházyho paláca. Chýbať nebude ani narodeninová torta so siedmimi desiatkami sviečok.

Sedemdesiat rokov v skratke

„Mám rada pekné čísla a trinástka je ľahko zapamätateľná,“ vtipkuje Alexandra Kusá. Na riaditeľskej stoličke sa totiž od založenia SNG vystriedalo trinásť šéfov. Najdlhší čas patrila historikovi umenia Karolovi Vaculíkovi.

Históriu SNG začal písať zákon Slovenskej národnej rady z 29. júla 1948. Do vienka dostala úlohu byť vrcholnou štátnou umeleckohisto­rickou, zberateľskou, vedeckovýskumnou a kultúrnovýchovnou inštitúciou. K dispozícii dostala barokovú budovu Vodných kasární na nábreží, ktorej predné krídlo zbúrali pre dereguláciu Dunaja. Pre galerijné účely však bolo nevyhnutné ju adaptovať.

Pôvodne mala SNG trinásť zamestnancov, dnes je ich takmer dvesto. V zbierkovom fonde bolo na začiatku skromných 500 diel, v súčasnosti ich obsahuje takmer 70-tisíc. Rozrastajúce sa zbierky si vyžadovali viac priestoru. Na svet prišla novostavba, známa ako Premostenie. Architektonický návrh Vladimíra Dedečka zvíťazil už v roku 1964, na dokončenie sa však čakalo až do roku 1977. O kvalite realizácie svedčí fakt, že v roku 2001 bolo nevyhnutné Premostenie zatvoriť – pre havarijný stav.

Prví zamestnanci SNG, uprostred prvý riaditeľ... Foto: archív SNG
SNG Karol Vaculík Prví zamestnanci SNG, uprostred prvý riaditeľ Karol Vaculík.

Postupne pribúdali do správy SNG vysunuté pracoviská. Zrekonštruovaný Zvolenský zámok, novovybudovaná Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, renesančný kaštieľ v Strážkach, v ktorom často prebýval a tvoril Ladislav Mednyánszky a historický Schaumbarov mlyn v Pezinku-Cajle.

Osmičková nástenka a vinš

Obchádzanie staveniska SNG v sprievode riaditeľky je prvým chodom narodeninového menu. Na stavenisko sa zvedavci nedostanú, priveľa ľudí by tam ani nesmelo. „Ale aj z vonku vidno, ako sa rekonštruovaný komplex rozrastá a mení,“ hovorí Alexandra Kusá.

V átriu Esterházyho paláca pribudne nástenka k jubileu. „Pôvodne sme chceli robiť dejepis. Ale keďže šesťdesiate výročie založenia galérie bolo veľmi retrospektívne, rozhodli sme sa urobiť sedemdesiate narodeniny ako pohľad do budúcnosti,“ prezrádza. Ozdobí ju vinš a pod ňou sa usadia palety s narodeninovými darčekmi. Stačí si vybrať a – odniesť. Čo to bude, sa však nepatrí prezrádzať vopred. Objavili sa už tipy, ktorý z nich bude najatraktívnejší.

Na prechádzku galériou od začiatku až po súčasnosť pozve vytrvalcov o 21.30 h videodokument, zostavený z archívnych materiálov. V priebehu šestnástich minút pripomenie aj menej známe udalosti i galerijné kuriozity. Vystrieda ho spoločné sfúknutie sviečok na narodeninovej torte. Potom príde rad na audiovizuálnu performance a posledným chodom bude afterparty. Narodeninové menu však servíruje oveľa viac lahôdok.

História Slovenskej národnej galérie

  • 1948: Zákonom bola zriadená SNG – vrcholná umenovedná inštitúcia na poli zberateľskej a galerijnej činnosti na Slovensku.
  • 1950: SNG dostala do užívania budovu Vodných kasární, koncom roka sa začali adaptačné práce.
  • 1951: V novembri sa konala prvá výstava na vlastnej galerijnej pôde SNG – Umenie 19. storočia na Slovensku.
  • 1955: 9. mája bola slávnostne otvorená zrekonštruovaná budova Vodných karásní a sprístupnená stála expozícia umenia 19. a 20. storočia – 150 rokov slovenského výtvarného prejavu.
  • 1958: Začalo sa vyberať vstupné za návštevy výstav.
  • 1964: V súťaži na dostavbu budovy SNG zvíťazil projekt Vladimíra Dedečka.
  • 1970: V marci boli uzavreté priestory Vodných kasární vzhľadom na plánovanú rekonštrukciu.
  • 1972: 1. januára sa oficiálne začala prestavba SNG a výstavba tzv. Premostenia.
  • 1977: V zreštaurovaných a novovybudovaných objektoch SNG boli slávnostne otvorené nové expozície slovenského výtvarného umenia 13. až 20. storočia.
  • 1990: SNG získala Esterházyho palác (rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 2004 až 2005).
  • 2001: Pre vážne technické nedostatky bolo uzavreté tvz. Premostenie alebo Dedečkov areál.
  • 2005: V druhej architektonickej súťaži na rekonštrukciu a modernizáciu tvz. Dedečkovho areálu zvíťazil projekt architektov Pavla Paňáka a Martina Kusého.
  • 28. 12. 2015: podpis zmluvy s dodávateľom o rekonštrukcii, dostavbe a modernizácii areálu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #SNG #alexandra kusá #Esterházyho palác #Vladimír Dedeček