Zorenie Zory Palovej ako pohľad na sedem dekád života

Detský sen byť baletkou zaplašili choré priedušky. Chcela robiť keramiku, ale práve vtedy tento odbor na „šupke“ neotvárali. Zora Palová sa stala vynikajúcou sklárskou výtvarníčkou. A na medzinárodnej scéne patrí medzi svetovú elitu sklárskeho umenia. Novými dielami na výstave Zorenie v bratislavskej Galérii Nedbalka sa rozhodla predstaviť sedem dekád svojho života. Detstvo, Mladosť, Materstvo, Cesta, Moje planéty, Vlnenie oblohy, More.

06.08.2018 09:05
debata
Zora Palová, ktorá patrí medzi svetovú elitu... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Zora Palová Zora Palová, ktorá patrí medzi svetovú elitu sklárskeho umenia, vystavuje v bratislavskej Galérii Nedbalka.

„Ako prvá a viac-menej stále osamotená nevníma sklo a jeho výtvarné možnosti ako výlučný sklársky materiál. Ale primárne ako sochárske médium schopné vďaka svetlu zobraziť svoj vnútorný svet,“ uviedla kurátorka výstavy Xénia Lettrichová. „V symbolickej rovine vyjadruje vo svojich dielach myšlienky o živote, jeho zrode, krehkosti, o prírode a existenciálnych otázkach. Vo výpovedi nie je popisná ani opisná, ale neortodoxným stvárnením cieli na podstatu a základný zmysel námetu,“ pokračovala.

Každodenný život je pre Zoru Palovú najintenzívnejším inšpiračným zdrojom. Vo všetkom, čo ju obklopuje, či cíti a vidí objavuje podnety, ktoré pretavuje do tvorby. Sklo je podľa nej úžasný materiál. Aj cez farbu ním totiž prechádza svetlo, ktoré jej umožňuje zachytiť duchovno a myšlienky. „V plastikách i objektoch využíva svetlom akcentovanú modeláciu a v nej jedinečnú osobnostne i rukopisne podmienenú poetiku a citlivosť,“ spomenula kurátorka.

Mágia mora, ktoré bolo každý deň iné, učarovala Zore Palovej v čase, keď pôsobila na univerzite v Sunderlande – ako hosťujúca profesorka v ateliéri skla, ktorý založila. V rokoch 1996 až 2003 bola jedným z prvých zahraničných pedagógov, ktorých škola zamestnala na plný úväzok. Mimochodom, miesto získala na základe konkurzu. Ale vráťme sa k mágii mora. Dlho hľadala cestu a spôsob, ako vyjadriť svetlo, silu, nádheru a meniace sa obrazy nekonečnej morskej hladiny. Ale našla.

Pri práci s taveným sklom má pocit, že v plastike zanecháva stopy svojich rúk. Umenie je podľa Zory Palovej v prvom rade dialóg s inými ľuďmi. Aj socha či sklenený objekt je pre ňu médiom, ako sa iným zveriť s vlastnými nápadmi a myšlienkami. Ako vypovedať to, čo si myslí a cíti. Ako sprostredkovať pominuteľnosť okamihu. Vystavovala vo Francúzsku, v USA, Japonsku, Holandsku aj Nemecku. Jej plastiky sú v zbierkach významných múzeí, napríklad v londýnskom Victoria & Albert Museum.

Životné jubileum, ktoré si tento rok pripomenula nielen ona, uchopila ako jedinečnú príležitosť poohliadnuť sa. Za vlastnou tvorivou cestou, ktorá bola a stále je nerozlučne spätá s významnými i všednejšími privátnymi životnými situáciami. Niektorú dekádu nasvietila skromnejšie, inú bohatšie. Sklenené plastiky podporila dokumentárnou reflexiou tvorivého i privátneho putovania jednotlivými životnými etapami. Nezabudla ani na šperky, ktorým sa časťou svoje tvorby tiež venuje.

„Pôvodnosť a osobitosť tvorby priniesla Zore Palovej úspech a uznanie nielen na domácej scéne, ale predovšetkým v zahraničí,“ dodala kurátorka Xénia Lettrichová. S tichým, no zároveň veľavravným svetom špičkovej sklárskej výtvarníčky možno viesť dialóg v bratislavskej Galérii Nedbalka. Výstava Zory Palovej nazvaná Zorenie potrvá do 23. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Galéria Nedbalka #Zora Palová