Výstava: Výlet na planétu umenia

Milovníci textilného umenia sa majú na čo tešiť. Od 8. septembra do 11. novembra potrvá v Danubiane 5. medzinárodné trienále textilu s názvom Textile art of today (Textilné umenie dneška).

16.09.2018 12:00
June Lee Foto:
June Lee, Kórea: Bystander
debata

Tento výtvarný projekt prezentuje súčasnú textilnú tvorbu a od iných svetových textilných výstav sa odlišuje tým, že má päť reinštalácií. Návštevníci môžu výstavu vidieť v štyroch štátoch Európy (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko). Význam projektu zdôrazňuje záštita ministrov kultúry krajín V4. Cieľom je priblíženie textilu ako modernej dynamickej disciplíny, ktorá prekračuje hranice klasického vnímania. Od vzniku podujatia udeľuje medzinárodná porota prestížne ocenenie s názvom Grand prix Boženy Augustínovej, významnej československej umelkyne. Vznikol tak v regióne strednej Európy veľmi silný, umelcami aj širokou verejnosťou akceptovaný čin.

Na aktuálne trienále sa prihlásilo 400 umelcov zo 49 krajín a piatich kontinentov. Kurátorská porota vybrala z 1000 prihlásených diel 121 najlepších. Mottom budúcnosti Textile Art of Today je prepájanie textilného umenia a moderných technológií. Prehliadka prináša väčšiu interaktívnosť diel, pri ktorých sa návštevník galérie necíti anonymne, stáva sa súčasťou expozície. Premiéru na tejto výstave bude mať novinka, ktorá je pripravená špeciálne pre expozíciu v Danubiana Meulensteen Art Museum v Bratislave a nesie názov Virtuálny vesmír. Je to unikátna prezentácia textilných diel. Návštevník sa teleportuje na umeleckú planétu. Tu sa ocitá v strede umeleckých diel a stáva sa spolutvorcom tejto hry. Môže virtuálne vstúpiť do umeleckého diela a pohybovať sa v ňom. Po skončení výstavy v Danubiane môžu ďalšie expozície návštevníci vidieť v Tatranskej galérii v Poprade, v Slováckom Múzeu v Uherskom Hradišti, v Pesti Vigadó Gallery v Budapešti a v Historickom múzeu v Bielsko–Białej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danubiana #Textile Art of Today