Z chátrajúcich budov bude moderná verejná inštitúcia

„Som prvá riaditeľka, ktorá bude mať viac fotografií v pracovnom a s helmou ako z vernisáží,“ vtipkovala riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá, keď štvrtok vítala zástupcov médií na kontrolnom dni.

11.10.2018 18:10
SNG rekonštrukcia Foto: ,
Predbežný termín ukončenia stavebnej časti rekonštrukcie a obnovy SNG je apríl 2020.
debata

Pri pohľade zvonka síce priveľa zmien nevidno, ale práce na rekonštrukcii a obnove SNG pokračujú. Aj keď pomalšie, ako sa plánovalo. Dokončená je hrubá stavba depozitárneho domu. Vidno už areál kina, presklené priestory obchodu s reprodukciami aj trasy budúcich pasáží, ktoré okoloidúcim skrátia cestu centrom Bratislavy.

Vedľa administratívnej budovy, ktorá podrástla o siedme poschodie, sa rodí rozľahlé zhora presvetlené Veľké átrium. „Uvažovali sme, ako artikulovať našu jedinú historickú budovu obklopenú novšími dostavbami. Po diskusiách s architektmi a pamiatkarmi sme sa rozhodli ponechať zadnú stenu barokových Vodných kasární v surovom stave, ktorý odhaľuje jednotlivé vrstvy pamiatky aj stopy po jej rekonštrukciách,“ vysvetlil kurátor zbierok starého umenia Dušan Buran.

Video

Murárska čata rozsvietila ďalšie fasády Vodných kasární bledou omietkou. A keďže práve v priestoroch pôvodne utilitárnej stavby sú najlepšie klimatické podmienky, vrátia sa do nich expozície zo starých zbierok. Hotová je nová striebristo žiariaca strecha. „Pamiatkari súhlasili, že nemusí byť z červenej škridle, aká je na každom kravíne,“ poznamenala riaditeľka SNG. Predpokladá, že do zimy bude táto stavba uzavretá.

Oslavovanú i preklínanú Dedečkovu prístavbu prekrýva zvonka lešenie a sieť. Vnútri vidno rodiacu sa budúcu podobu, ktorá okrem dočasných výstav poskytne aj jedinečné výhľady na nábrežie, mosty, Dunaj aj obrovské sídlisko na jeho druhom brehu. Pre nezasvätených je to stále hrubá stavba, ale pracovníci SNG v nich už vidia výsledok. Projektujú interiéry všetkých priestorov a budov, budúce expozície aj informačné systémy, ktoré by mali usmerňovať pohyb návštevníkov. Dokonca aj názvy jednotlivých priestorov. K Letnému pavilónu pribudne Travertínová záhrada s umeleckými lavičkami z materiálov, ktoré sa podarilo zachrániť z Vodných kasární. Aj Námestie Karola Vaculíka, ktoré pripomenie prvého riaditeľa SNG.

„Nejde len o opravu chátrajúcich budov, ale o komplexný reštart. Na konci by mala byť hotová moderná verejná inštitúcia 21. storočia, ktorá bude slúžiť nielen ako priestor na výstavy a kultúrne podujatia, ale návštevníkom ponúkne aj miesta na oddych a zábavu,“ dodala Alexandra Kusá. Predbežný termín ukončenia stavebnej časti rekonštrukcie a obnovy SNG je apríl 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #SNG #alexandra kusá