O čom sú a kam smerujú sny výtvarníka Karola Felixa

Digitálne a iné sny – to je názov výstavy maliara a výtvarníka Karola Felixa, ktorú sprístupnili v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

11.12.2018 13:31
debata
Digitálne a iné sny Karola Felixa. Foto: Galéria v podkroví
Adam Felix Digitálne a iné sny Karola Felixa.

Felixove sny sú v prvom rade rôznorodé. Zasahujú rozličné zemepisné šírky a dôstojne participujú a reprezentujú svojho autora na rôznych autorských či kolektívnych výstavách po celom svete.

To sú fakty. Čo však vidíme pod pojmom Digitálne a iné sny ako Felix nazval svoju výstavu v Galérii v podkroví. Nedoziernu fantáziu, talentovanú ruku a bezhraničný vnem. Autor sa zahráva s tvarom a farbami tak brilantne, že v malinkej galérii (v ktorej sa už konala nejedna excelentná výstava) rozprestrie svoje sny tak doširoka, že sa vám môže zdať, že sa nevládzete nadýchnuť Od úžasu? Vidíte širokú škálu umelcovho výrazu cez maľbu, grafiku (klasickú aj digitálnu), asambláže, ale aj známkovú tvorbu a exlibrisy.

Nebol by to však umelec, keby nedoprial svojim návštevníkom a obdivovateľom čistý a číry vzduch. Aj odporcovia digitálnych snov onemejú. Aj oni majú možnosť slobodne dýchať a nasávať nákazlivý dych tvorivosti, inšpirácie, profesionality a virtuálnej zručnosti.

S tými umelcami je to všelijak. Jeden obľubuje klasiku a olejovú maľbu, druhý pretavuje svoje sny do digitálnej polohy. Len máloktorému z nich to však ujde do absurdity a morbídnosti. Klaňajú sa múze s pokorou a ich cieľom je vytvoriť „krásno“. V tom je Felix neprekonateľný. Múza ho kopla na správne miesto, trochu do hlavy, poriadne do srdca a do ruky mu vrazila „štetec“. Kumštýra Felixa sa zmocnila v celej jeho ľudskej a umeleckej podobe. Bez prestania napreduje, obšťastňuje, posilňuje a prihovára sa návštevníkom jemne, ale razantne. Môžete sa o tom presvedčiť v Galérii v podkroví ŠVK do 19. januára 2019. Kurátorom výstavy je PhDr. Ľudovít Petránsky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví #Karol Felix