Galéria Uffizi žiada Nemecko o vrátenie obrazu, ktorý ukradli nacisti

Zátišie Váza s kvetmi od Jana van Huysuma, ktoré vo Florencii vystavovali od roku 1824, vlastní nemecká rodina.

02.01.2019 15:46
Váza s kvetmi Foto:
Riaditeľ galérie Uffizi v talianskej Florencii Eike Schmidt pózuje pred kópiou olejomaľby Váza s kvetmi od holandského maliara Jana van Huysuma, na ktorej je červeným napísané "Ukradnuté".
debata

Galéria Uffizi v talianskej Florencii vyzvala nemeckú vládu o pomoc pri vrátení obrazu z 18. storočia, ktorý jej počas druhej svetovej vojny ukradli nacisti. Maľbu holandského maliara Jana van Huysuma s názvom Váza s kvetmi v súčasnosti vlastní istá nemecká rodina.

Na vrátenie diela vyzval riaditeľ galérie Eike Schmidt, podľa ktorého sa práve pre túto záležitosť „ešte nezahojili rany z druhej svetovej vojny a nacistického teroru“. „Nemecko má morálnu povinnosť vrátiť toto dielo nášmu múzeu a dúfam, že sa tak stane čo najskôr, spolu s každým ďalším umeleckým dielom, ktoré ukradla nacistická armáda,“ vyjadril sa Schmidt.

Zátišie s rozmermi 47 na 35 centimetrov vystavovali vo Florencii od roku 1824, keď ho kúpil veľkovojvoda Leopold II. do svojej zbierky. Do vypuknutia vojny visel v Palazzo Pitti, odkiaľ ho pre vojnu presunuli do neďalekej obce. Nemeckí vojaci ho odtiaľ ukradli v roku 1943, keď ustupovali na sever, a do roku 1991 nebolo známe, kde sa dielo nachádza.

Taliansko podľa Schmidta viackrát požiadalo spomínanú rodinu o vrátenie obrazu, ale neúspešne. Jej „prostredníci“ sa maľbu dokonca pokúšali predať naspäť a po poslednej „neskutočnej ponuke“ začala prokuratúra vo Florencii aj s vyšetrovaním. „Maľba už patrí talianskemu štátu, a teda ju nemožno kúpiť,“ dodal riaditeľ galérie.

V Palazzo Pitti od utorka visí fotografia odcudzeného obrazu. Sprevádzajú ju nápisy „ukradnutý“ v taliančine, nemčine a angličtine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Uffizi #Váza s kvetmi