Hľadali kožuch, našli ukradnutý obraz

Muž, ktorého v pondelok zadržala ruská polícia pre podozrenie z krádeže obrazu z Tretiakovskej galérie v Moskve, počas výsluchu odmietol priznať svoju vinu. Muž síce polícii pred zatknutím povedal, kam obraz po krádeži schoval, ale na neskoršom výsluchu tvrdil, že si nepamätá, kde bol a čo robil 27. januára, keď došlo ku krádeži. Páchateľovi za ňu hrozí 15 rokov väzenia.

28.01.2019 16:00
Rusko Kuindži maľba krádež páchateľ Foto: ,
Policajti vyšetrujúci krádež obrazu vo vnútri Tretiakovskej galérie v Moskve.
debata

Ukradnutým obrazom je krajinomaľba ruského maliara Archipa Kuindžiho. Dielo ukradol zlodej v nedeľu priamo pred očami návštevníkov galérie. Z ich výpovedí pred políciou vyplýva, že zlodeja považovali za zamestnanca galérie, ktorý obraz zvesil, vybral z rámu a pokojne odniesol z výstavnej sály. Ruské médiá medzičasom informovali, že polícia na krádež obrazu prišla v podstate náhodou, keď prezerala zábery z bezpečnostných kamier z galérie, kam ju pôvodne privolali pre krádež kožucha.

Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, obraz sa našiel v pondelok nepoškodený, skrytý na stavbe neďaleko Moskvy. Krajinomaľba s vyobrazením hory Aj-Petri na Kryme z roku 1908 bola poistená na 185-tisíc dolárov a zapožičaná z Ruského múzea v Petrohrade. Tretiakovská štátna galéria medzičasom informovala, že na všetky svoje obrazy nainštaluje elektronické senzory. Zlepšenie bezpečnostného systému v Tretiakovskej galérii prisľúbil v pondelok ústami svojho hovorcu Dmitrija Peskova aj Kremeľ.

Ako informovala agentúra AFP, incident z nedele je už druhým závažným v Tretiakovskej galérii za posledných 12 mesiacov – v máji 2018 jeden z návštevníkov vážne poškodil obraz “Ivan Hrozný a jeho syn Ivan, 16. novembra 1581“ od ruského maliara Iľju Repina. Podnapitému vandalovi vtedy ako ničiaci nástroj poslúžil stĺpik z kovovej zábrany, ktorým sa mu podarilo rozbiť ochranné sklo a roztrhnúť monumentálne plátno na troch miestach.

Niektoré iné obrazy maliara Archipa Kuindžiho, ktorý tvoril v Petrohrade, sa na aukciách predali za viac ako tri milióny dolárov. Vo svetoznámej galérii v Moskve je až do 17. februára vystavených 120 Kuindžiho diel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #krádež #obraz #Archip Kuindži