Národná galéria získala diela za 3,5 milióna eur

„Ešte sme taký veľkorysý dar nedostali,“ oznámila riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá. Mala na mysli nový prírastok od Zbierky Linea, ktorý minulý rok galéria získala. Ide o viac ako 150 umeleckých diel, ktorých odhadnutá hodnota je asi 3,5 milióna eur.

29.01.2019 18:20
debata
zväčšiť V kolekcii exkluzívneho prírastku SNG je aj... Foto: SNG
SNG Mária Terézia V kolekcii exkluzívneho prírastku SNG je aj Portrét cisárovnej Márie Terézie od Franza Antona Palka.

„Bola by škoda, aby sa to roztratilo. Hľadali sme riešenie, ktoré by našu zbierku uchovalo na večnosť,“ vysvetlil zberateľ Roman Zubaľ. S bratom pokračujú v šľapajach otca, ktorý zbierku založil. A keďže sa stále rozrastá, rozhodli sa časť z nej venovať SNG.

V kolekcii obsahujúcej diela od polovice 18. storočia po súčasnosť je napríklad aj Portrét cisárovnej Márie Terézie od Franza Antona Palka, ktorý sa nedávno vrátil z výstavy vo viedenskom Belvedéri, či dielo Nos Jany Želibskej, ktoré vystavovala londýnska Tate Modern. Aj obrazy Mednyánszkeho, Jakobyho, Bazovského, Fullu, Hložníka, Filka, Kollera, Jankoviča, Meliša, Rollera, Ondáka a mnohých ďalších vynikajúcich umelcov. „Existuje veľa príkladov zo zahraničia, keď zberatelia darujú svoje zbierky popredným inštitúciám. Ale u nás je to rarita,“ zdôraznila riaditeľka SNG.

Divácky najatraktívnejšia bola minulý rok výstava Filla – Fulla/Osud umělce – osud umelca, ktorá zmagnetizovala viac ako 12 300 návštev­níkom. Všetky expozície a programy si nedalo ujsť takmer 54 400 milovníkov umenia. „V porovnaní s predchádzajúcim rokom návštevnosť trochu klesla, asi o päťtisíc. Ale prekvapilo ma, že nie rapídne. Robíme totiž stále menej výstav a ich príprava v obmedzenom priestore Esterházyho paláca je stále komplikovanejšia,“ konštatovala Alexandra Kusá.

Knihy, vypchatý kôň aj a moderné technológie namiesto vystavených obrazov a plastík. Už na jar otvoria na prvom poschodí experimentálne expozície, ktoré budú súčasťou expozičného okruhu v rámci budúceho areálu SNG, ktorých ambíciou je inšpirovať. „Zdanlivo to nesúvisí, ale chceme ukázať, čo je galéria v 21. storočí. Zamerali sme sa na Kornelovu knihomoľskú záľubu v tzv. béčkovom žánri, dobrodružnej literatúre, kovbojkách, detektívkach a humore,“ pripomenula riaditeľka SNG. V byte Földváriovcov boli medzi stĺpmi kníh len úzke chodníčky. V galérii obsadia „len“ steny, každý si bude môcť nejakú vybrať a usadiť s ňou do hlbokého kresla. Akoby prišiel na návštevu k priateľom a skúmal obsah ich knižnice.

Zábavnou formou vyrozpráva históriu umenia od jaskynných malieb až po súčasnosť interaktívny experiment Krajina za mapou: Podivuhodné dejiny umenia podľa profesora Škrečka. Svet umeleckých artefaktov prepojí so svetom digitálnych technológií a pokúsi sa prebudiť v návštevníkovi túžbu zistiť viac a popri tom sa aj pobaviť. Podobne ako pred tromi rokmi na atraktívnej výstave Uchovávanie sveta. V digitálnom priestore ožijú nielen umelecké diela, ale aj krátke animované filmy, ktoré pripravujú špeciálne pre tento projekt.

Lešenie zakrývajúce prístavbu SNG mizne a odhaľuje finálnu podobu Dedečkovho premostenia. Postupne sa ukazuje aj fasáda Vodných kasární. Stromy na nádvorí zatiaľ výstavbu prežili. „Stále dúfam, že rekonštrukcia areálu SNG bude hotová do konca roka 2020. Jedna vec je ale dokončená stavba, druhá expozície,“ povedala Alexandra Kusá. Od auditu ministerstva kultúry, ktorý v SNG prebieha od decembra, si sľubuje aj budúce posilnenie personálnych kapacít potrebných na plynulý manažment stavby. „Od začiatku sme dúfali, že investorom bude ministerstvo kultúry, ako to malo napríklad SND. Vtedy sa rozhodlo inak, takže sa prispôsobujeme. Lenže namiesto vlastného oddelenia, ktoré sme žiadali, musíme všetko zvládnuť s jediným človekom,“ dodala riaditeľka SNG. Podrobnejšie informácie o stave rekonštrukcie ponúkne v priebehu kontrolného dňa koncom jari.

TV Pravda: Aké bolo nakrúcanie nového slovenského filmu Trhlina (vysielané 24.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #SNG #umelecké diela #dar