Revoltuje, aby cítil slobodu. Fotograf Gabriel Kosmály

„Nikdy ma nebavilo dokumentovať realitu,“ hovorí Gabriel Kosmály. „Niekedy potrebujeme rebelovať, cítiť nekonečnú slobodu a tieto pocity aj vizuálne vyjadriť,“ pokračuje fotograf, podľa ktorého má tvorba aj intuitívny charakter. Ako rozumieť jeho potrebe revoltovať, prezrádza na výstave Štyri izby v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave. Väčšina vystavených prác jubilujúceho umelca vznikla v priebehu posledných štyroch rokov.

10.02.2019 16:00
debata
Výstava Štyri izby potrvá v Stredoeurópskom... Foto: Gabriel Kosmály
Gabriel Kosmály Výstava Štyri izby potrvá v Stredoeurópskom dome fotografie do 24. februára. Na snímke dielo Nádejné ráno.

Kto vstupuje so zabehanou predstavou fotografie, ostane prekvapený. Ale príjemne. Fotografie Gabriela Kosmályho totiž pripomínajú skôr obrazy, grafiky či koláže. Aj keď stopy fotografických „záznamov“ reality v nich možno ľahko objaviť. „Fotografie, ktoré nafotím, hrajú rolu akýchsi súčiastok pre konečný obraz. Máloktorý z nich vychádza z jednej fotografie,“ vysvetľuje fotograf. Pri komponovaní obrazov, v ktorých rozpráva nevšedné príbehy, sa riadi len vlastnými pocitmi. A predstavou ich definitívnej podoby.

Neprekvapuje ho, že divácky najatraktívnejšia je Dievčenská izba. „Ženské telo je proste krásne. Zároveň v očiach verejnosti aj najčitateľnejšie,“ hovorí. Aj vo fotografmi preferovanej téme však hľadal spôsoby, ako ju odľahčiť. „Vložil som do obrazov jemné ironické alebo humorné odkazy, ako koník nasprejovaný na múre, moderátor spravodajstva na obrazovke či sušiaca sa bielizeň,“ pokračuje Gabriel Kosmály.

Svet hĺbavého rozjímania otvára Kaplnka aj Tichá izba. Magnetizuje kompozíciami oltárnych obrazov, ktorých mozaiky skladá z krehkých náznakov, vizuálne invenčných signálov aj myšlienkovo silných a viacvrstvových výpovedí. „Moje duchovné prechádzky biblickým textom zákonite vyústili v potrebe zobrazenia tohto písaného slova vo forme obrazov,“ osvetľuje Gabriel Kosmály. A pokračuje. „Cyklus Príbehy z Getsematskej záhrady vyjadruje môj obdiv k nespravodlivo odsúdenému človeku a pocity z krutého dňa, keď je človek sklamaný a prežíva čosi, čo si vôbec nezaslúži.“

Azda najviac radostnej hravosti z objavovania nájde návštevník v Depozitári. Zaradil doň obrazy – fotografie, ktoré sa podľa neho patrí vystaviť, ak má výtvarník jubilejnú retrospektívu. Z jednotlivých „kamienkov“ skladá obrazovo príťažlivé inštalácie, ktoré provokujú nielen zrak. „Cyklus Fosílie dneška som začal robiť pred piatimi rokmi a dodnes ho nepovažujem za dokončený. Skoro každý deň objavujem obrazce, ktoré akoby som predtým nevidel. Keď začnete naozaj hlboko vnikať do tém, zisťujete, ako málo ste si doteraz všímali alebo precítili a pretavili do obrazu,“ dodáva Gabriel Kosmály.

Jeho výstava Štyri izby, ktorá chytí návštevníka prekračovaním hraníc médií, nápaditou vizualitou, spochybňovaním večných právd aj pátraním po zmysle existencie, bude v Stredoeurópskom dome fotografie do 24. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #fotografia #Stredoeurópsky dom fotografie #Gabriel Kosmály