Tip na výstavu: Trienále textilu v Tatrách je ako nové

Tatranská galéria v Poprade je jednou z najkrajších na Slovensku. Sídli v zrekonštruovaných priestoroch bývalej elektrárne a to dáva každej tamojšej expozícii výnimočnú atmosféru. Ku kvalite výstavy pridáva čaro, ktoré majú vydarené technické stavby. Tentoraz sa technický šarm kombinuje s krásou textilného umenia.

11.02.2019 09:00
Textile Art Today Danubiana Foto: ,
Z výstavy Textile Art Today, ktorá bola inštalovaná v bratislavskej Danubiane.
debata

Výstava Textile Art of Today bude v tomto pôsobivom prostredí do 14. marca. Je to prehliadka diel z 5. ročníka medzinárodného trienále textilu, ktoré malo premiéru vlani v Bratislave. Popradská inštalácia má celkom iný koncept ako bratislavská. Jeho autorkou je kurátorka výstavy a riaditeľka galérie Anna Ondrušeková. „Koncept je výnimočný a návštevník, ktorý videl prvú výstavu v Danubiana Meulensteen Art Museum, má pocit, akoby bol na novej výstave, ktorú ešte nevidel,“ hovorí Martin Augustín, ktorý organizuje trienále s bratom Andrejom.

Výstava prezentuje všetkých 121 diel umelcov z piatich kontinentov, ktoré boli aj na predchádzajúcej výstave, ale inštalované v nových priestorových vzťahoch. Nová inštalácia im vdýchla nový život a návštevník môže objavovať nové príbehy. Sú to veľmi zaujímavé témy, ktoré odrážajú mnohé spoločenské problémy. Diela však vyjadrujú aj intímne pocity autorov. Výstava zaujme vnímavého diváka, lebo sa prihovára zvláštnym spôsobom – cez textil schopný inteligencie. A ešte niečo treba vidieť: „Na výstave sú po prvý raz uvedené textilné diela vo virtuálnej realite,“ upozorňuje Martin Augustín. „Je to unikum v našich končinách.“ Počítače a digitálne technológie vstúpili teda aj do tohto odvetvia.

V Bratislave bolo na výstave textilu v Danubiane vyše 12 000 návštev­níkov. Ohlasy boli výborné a dá sa očakávať, že diela zaujmú aj Popradčanov a návštevníkov Tatier. „Textile Art of Today je rešpektované umelecké podujatie, známe aj v zahraničí. Informovali o ňom médiá v Japonsku, Taliansku, Maďarsku, Nemecku a Holandsku,“ hovorí Augustín. Tento medzinárodný výstavný projekt bude inštalovaný aj v Slováckom múzeu v Uherskom Hradišti, v Pesti Vigadó Gallery v Budapešti a v poľskom Historickom múzeu v meste Bielsko–Biała. A už sa chystá ďalší ročník trienále.

„Práca na medzinárodnom umeleckom projekte Textile Art of Today nemá začiatok ani koniec. Pracuje sa na ňom neustále. Napríklad práve trvá sprievodná výstava trienále. Sú to diela poľskej laureátky Ceny riaditeľa Poľského inštitútu v Bratislave Karoliny Lizurej v Galérii Poľského inštitútu. A stále sa komunikuje o spolupráci s autormi a s inštitúciami. Rozvíja sa ideový program celého projektu. Textile Art of Today sa odlišuje od ostatných európskych podujatí zameraním na prepájanie umenia s modernými technológiami. To je nóvum a smer, ktorým chceme toto podujatie viesť,“ dodáva Martin Augustín.

TV Pravda: Slovenský film fičí vpred, hovorí Jiří Mádl (vysielané 2. 2. 2019).
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #textil #Textile Art of Today #Tatranská galéria v Poprade