Vo veku 86 rokov zomrel ilustrátor Guillermo Mordillo

Argentínsky maliar, karikaturista, ilustrátor a autor vtipov bez slov Guillermo Mordillo zomrel na španielskom ostrove Malorka vo veku 86 rokov.

02.07.2019 15:08
Mordillo Foto:
Guillermo Mordillo na archívnej snímke.
debata

Poznávacím znakom jeho kresieb boli postavičky s veľkým buľvovitým nosom či dlhokrké zvieratá a výrazná farebnosť. Ilustroval aj detské knihy a jeho rukopis majú tiež mnohé návrhy na blahoželania v ponuke spoločnosti Hallmark Cards.

Mordillove kresby vychádzali v časopisoch ako Paris-Match, Marie Claire či Stern. Narodil sa roku 1932 v Buenos Aires španielskym rodičom. Predtým, ako sa v roku 1963 presťahoval do Paríža, žil nejaký čas aj v Lime a New Yorku. Tu pracoval vo filmových štúdiách Paramount a ako animátor sa podieľal napríklad aj na snímkach s Pepkom námorníkom.

V rozhovoroch pre médiá Mordillo často spomínal, že ku kresleniu ho inšpirovala animovaná rozprávka o Snehulienke zo štúdia Walta Disneyho, ktorú videl v kine. Juhoslovanský režisér Miki Muster vytvoril podľa jeho obrázkov v rokoch 1976 až 1981 sériu 400 kratučkých filmov. Vysielali ich televízie v mnohých krajinách sveta a z televízneho vysielania poznajú Mordillov štýl aj slovenskí diváci.

Mordillo bol držiteľom komiksovej ceny Prix Yellow-Kid a Zlatej palmy na medzinárodnom festivale humoru v talianskom meste Bordighera.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Guillermo Mordillo