Najlepšie diela architektúry

Rodinný dom, bytový dom, prestavba školy aj chata či Nový park patria medzi ocenené architektonické diela, ktoré získali Cenu za architektúru CE.ZA.AR 2019. Porota ocenila šesť výnimočných stavebných diel.

11.10.2019 16:00
skola CEZAAR Foto:
V kategórií Občianske a priemyselné budovy zvíťazil projekt premeny budovy strednej školy z obdobia normalizácie.
debata
CE.ZA.AR 2019

Víťazné diela architektonickej súťaže CE.ZA.AR 2019

Fotogaléria
V kategórií Občianske a priemyselné budovy...
Víťazným dielom v kategórii exteriér sa stal...
+3Chata na Donovaloch získala ocenenie v...

V kategórii rodinný dom získala cenu chata s názvom 3.0 v Bernolákove. Jej autormi sú Katarína Príkopská, Ivan Príkopský a Tomáš Szőke. Chata v Bernolákove stojí už od roku 2005 a potrebovala rozšírenie. Nová prístavba, ktorú zrealizovali architekti, je určená pre deti. Chatka je postavená na drevených stĺpoch.

Bytový dom NIDO v Bratislave zvíťazil v kategórii bytové domy. Jeho autorom je Peter Sticzay-Gromski. Projekt charakterizujú tri štíhle veže. Tie vo svojom strede vymedzujú dvor. Porota ocenila vyššiu kvalitu bývania a taktiež aj snahu o hľadanie rovnováhy pri investíciách.

V tretej kategórií Občianske a priemyselné budovy zvíťazil projekt Olivera Kleinerta. V Bratislave prerobil budovu strednej školy z obdobia normalizácie. Porota si myslí, že príbeh premeny školy „socialistického“ typu je unikátom a mohol by byť inšpiráciou pre ďalšie renovácie stoviek takýchto budov.

Ark-shelter je názov architektonického diela, ktoré vytvorili Martin Mikovčák a Michiel De Backer. Tento projekt získal cenu v kategórií fenomény architektúry. „Dnes, keď žijeme v zrýchlenom móde mestský život od deadlinu k deadlinu, potrebujeme občas únik. Mimo stres, povinnosti a civilizáciu, späť k nášmu pôvodu. Únik do divočiny, pripomenúť si, kto vlastne sme,“ hovoria autori o svojom diele.

Chata na Donovaloch, ktorej autorkou je Jana Štofan Styková získala ocenenie v kategórii interiér. Chata bola pôvodne postavená v 70. rokoch. Najvýraznejším prvkom po jej rekonštrukcii sa stala hliníková fasáda so zelenými dverami a terasa z červeného smreku, priblížila autorka.

Víťazným dielom v kategórii exteriér sa stal Nový park v Leopoldove. Spoločne ho vytvorili Jakub Kopec, Klára Zahradníčková a Tomáš Džadoň. Projekt podľa poroty dokazuje to, že aj verejný priestor dokáže byť originálny. Autori vyriešili originálne aj transformáciu bývalého cintorína, kde navrhli hracie prvky s dizajnom minulých čias.

Porota sa skladala zo slovenských architektiek Miriam Liškovej a Ľubice Segečovej, architekta Štefana Polakoviča, českých architektov Pavla Nasadila a Petra Hájeka, talianskeho architekta Pavla Mikolajčáka a rakúskeho architekta Kaya Strassera.

debata chyba
Viac na túto tému: #architekti #architektúra #CE.ZA.AR