Ľudia a poklady lužickej kultúry na Orave

Putovná výstava prinesie na Oravu ľudí a poklady lužickej kultúry. Archeologická výstava vo Florinovom dome v Dolnom Kubíne priblíži regióny Oravy, Považia a Turca v dobe bronzovej.

05.11.2019 09:00
Florinov dom Foto:
Florinov dom
debata

Návštevníci sa prostredníctvom výstavy oboznámia s ľuďmi, ktorí pred viac ako troma tisícročiami obývali oblasť zaberajúcu takmer celé dnešné Poľsko, východné Nemecko, severné Česko, Moravu aj časť Slovenska. „Výstava s názvom Ľudia a poklady lužickej kultúry na základe početných archeologických nálezov rekonštruuje spôsob života, osídlenie, odievanie, remeslá, obrany a pohrebné zvyklosti tejto pravekej kultúry,“ načrtla riaditeľka Oravského múzea Pavla O. Hviezdoslava Mária Jagnešáková.

Vo Florinovom dome budú prezentovať aj unikátne bronzové predmety, ktoré nositelia lužickej kultúry vyrábali a používali, ako sú napríklad šperky, ozdoby, zbrane. Tie sa často dostávali na veľké vzdialenosti do zahraničia. „Zaujímavé pre návštevníkov budú aj repliky odevu lužického obyvateľstva, modely opevnenia, sídliska, hradiska, obytného domu, mohyly či rekonštrukcie žiarových hrobov a pohrebnej hranice,“ povedala Jagnešáková.

Putovnú výstavu prezentuje Oravské múzeum v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine a Považským múzeom v Žiline. Potrvá od stredy 6. novembra do 10. marca 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dolný Kubín #Oravské múzeum #archeologická výstava