Joan Miró v Prahe

Od 14. januára do 6. februára 2020 sa vo výstavnej sieni Adolf Loos Apartment and Gallery v Mánese v Prahe koná predajná výstava diel katalánskeho avantgardného maliara Joana Miróa.

13.01.2020 13:00
61 Joan Miro Dupin 950 Foto:
Joan Miró: Marteau sans Maitre (Dupin 950)
debata

Španielsky a katalánsky maliar Joan Miró patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov európskej avantgardy. So svojimi abstraktnými motívmi sa stal jedným z najoriginál­nejších a najúspešnejších umelcov 20. storočia. Jeho tvorivosť zahŕňala maliarstvo, sochárstvo aj tvorbu keramiky. Dôležité miesto v jeho diele zaujímala od polovice minulého storočia aj litografia. Maľby a grafiky sú plné uvoľnenosti a fantázie. Umelcove formy ústia do čiernej línie na pozadí pestrých farieb, geometrických tvarov, v ktorých rozoznávame štylizované postavy zvierat, ľudí či vesmírnych telies.

Od 14. januára do 6. februára trvá v Adolf Loos Apartment and Gallery v pražskom Mánese predajná výstava jeho diels názvom Joan Miró: Práce na papíři.

Joan Miró: Le flux de l'aimant Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
Joan Miró: Le flux de l aimant Joan Miró: Le flux de l'aimant

Joan Miró sa narodil v rodine katalánskych remeselníkov 20. apríla 1893 v Barcelone. Jeho otec bol barcelonský zlatník. Študoval na Škole umenia v Barcelone v ateliéri maliara Francesca d'Assís Galí. V roku 1919 odišiel do Paríža. Tam sa stretol so zakladateľmi surrealizmu Andrém Bretonom, básnikom Paulom Éluardom a Louisom Aragonom. Ich cieľom bolo nájsť nový metódy umenia a spôsob života po hrôzach prvej svetovej vojny, v čom sa v mnohom opierali o Freudovu interpretáciu podvedomia. Manifest surrealizmu vznikol v roku 1924. Joan Miró tvorivo spolupracoval aj s Ernestom Hemingwayom, Jacquesom Prévertom či Henry Millerom. André Bretom ho dokonca považoval za „najsurrealis­tickejšieho zo všetkých surrealistov“.

Zomrel v roku 1983 na Palma de Mallorca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Joan Miró #surrealizmus #André Breton #Adolf Loos