Ministerstvo kultúry skúma situáciu

Čo sa momentálne deje na ministerstve kultúry, kam nedávno nastúpila nová ministerka Natália Milanová, odkryla stredajšia diskusia na rádiu Devín venovaná dosahu pandémie na kultúrny sektor.

17.04.2020 12:00
SR MK ministerka kultúra výmena Milanová BAX Foto: ,
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová prichádza na ministerstvo počas výmeny na poste ministra kultúry SR v Bratislave.
debata

Jej hostia boli nová ministerka kultúry Natália Milanová, generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Peter Kováč, riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková, umelecký riaditeľ kultúrneho centra Tabačka Kulturfabric v Košiciach Peter Radkoff a Zuzana Novotová Godálová z Nástupišťa 1–12. S moderátorom Omarom Mirzom sa pokúsili odkryť, v akom stave sa nachádza slovenská kultúra po mesiaci nečinnosti.

Peniaze sa nestratia

Natália Milanová a tím ľudí, ktorými sa obklopila, pracujú s čerstvo zozbieranými dátami a postupne sa usilujú obsiahnuť všetky segmenty ľudí a inštitúcií činných v kultúrnom odvetví, ktorých sa pandémia dotýka.

Ďalšie opatrenia boli prijaté na úrovni nezávislých fondov, ktoré podľa ministerky zareagovali na situáciu pružne a svojim klientom vychádzajú v ústrety. "Mnohé plánované akcie nemohli byť zrealizované, preto sa hľadajú cesty, aby dotácie, ktoré boli schválené, zostali nedotknuté, a pokiaľ sú projekty realizovateľné v on-line priestore alebo sa môžu preložiť, je zabezpečené, aby peniaze, ktoré umelci dostali, mohli na túto činnosť čerpať,” priblížila Milanová.

Sú však prípady, ako letné festivaly, ktoré sa nebudú môcť uskutočniť v plánovanom termíne. Výdavky, ktoré boli uskutočnené do 10. marca, sa vracať nebudú, no financovanie spojené so samotnou realizáciou projektov bude prehodnocované a tieto vrátené financie sa zrejme stanú súčasťou novej výzvy. Tá bude podľa Milanovej zrejme upravená práve pre umelcov a organizátorov kultúrnych podujatí, ktorí sa v daných podmienkach (v on-line priestore) realizovať nemohli.

Ďalším možným riešením je podľa ministerky kultúry zriadenie fondu, kde budú zhromaždené nevyčerpané peniaze na projekty nezrealizované počas pandemických opatrení, a po preskúmaní prostredia a zozbieraní chýbajúcich informácií a dát bude ministerstvo rozhodovať, komu financie poskytne z oblasti kultúrneho priemyslu ako pomoc.

Dáta stále zbierajú

Súčasťou pracovnej skupiny ministerstva kultúry by sa mali stať profesionáli pôsobiaci v kultúrnom sektore aj ľudia stojaci za iniciatívou Stojíme pri kultúre, ktorí na pandemické opatrenia zareagovali dotazníkom. Ten bol a stále je určený všetkým, ktorí pôsobia v kultúre. Má pomôcť ministerstvu mapovať problémy spojené s krízou. "Dáta sú momentálne veľmi dôležité a boli dlhodobo zanedbávané. Na ministerstve funguje útvar ,inštitút kultúrnej politiky‘, ktorý zhromaždil veľkú sumu dát a poskytol nám dobrý obraz o tom, koľko zamestnancov pracuje v kultúrnej oblasti celkovo, koľko z nich je v kultúrno-kreatívnom priemysle. Dokázali sme identifikovať najohrozenejšie skupiny a vieme, ako sú na tom inštitúcie spadajúce pod ministerstvo,” vymenovala Milanová.

Dotazník iniciatívy Stojíme pri kultúre nie je uzavretý, stále sa doň teda môžu ľudia zapojiť. Ministerstvo potrebuje poznať reálne prostredie, aby zozbierané informácie mapovali priestor čo najpresnejšie a aby následné spracúvanie dát nebolo skresľujúce. Týmto Milanová vyzvala aj ostatné inštitúcie, ktoré pracujú na zbere dát, aby ich poskytli a prispeli k čo najpresnejšiemu vyhodnoteniu. Dáta sú totiž podľa nej odrazovým mostíkom pre následné riešenie jednotlivých problémov.

"Momentálna situácia plne odhalila všetky nedostatky rezortu, no táto neľahká doba má aj napriek všetkému svoje pozitíva, pretože nás núti optimalizovať a racionalizovať inštitúcie. Budeme hľadať miesta, kde je možné ušetriť, budeme sa na kultúru musieť pozrieť cez prizmu zmysluplnosti a realizovateľnosti projektov a zbaviť ju nánosov, ktoré jej zabraňovali rásť v plnej kráse. Potenciál kultúry u nás nebol využitý naplno, teraz je na to priestor,” povedala Natália Milanová. Ťažko dedukovať, čo konkrétne si pod tým môžeme predstaviť, ľuďom pôsobiacim v kultúrnom priemysle teda zostáva dúfať, že nová ministerka kultúry sa obklopila fundovanými ľuďmi z praxe, ktorí rozumejú nielen dátam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #koronavírus